Hlavní obsah

S členstvím v EU je spokojena polovina Čechů

S členstvím České republiky v Evropské unii je spokojena zhruba polovina lidí v zemi. Bezmála tři čtvrtiny Čechů pak cítí sounáležitost s Evropou a cítí se být Evropany. Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spokojenost Čechů s členstvím v EU

Článek

Česká společnost je v pohledu na členství v EU momentálně rozdělena na dva stejně velké tábory. Spokojenost i nespokojenost s členstvím deklaruje shodně 50 procent lidí.

Ve srovnání s rokem 2016 narostl podíl „spokojených” o 15 procentních bodů a dostal se na úroveň roku 2011.

„Dlouhodobě se ukazuje, že s členstvím naší země v Evropské unii jsou častěji spokojeni lidé s vyšším vzděláním, lidé žijící v příznivé materiální a finanční situaci, studenti, podnikatelé a živnostníci. Naopak nižší míra spokojenosti je charakteristická pro občany se základním vzděláním, osoby starší 60 let, resp. důchodce,” popsala agentura.

Evropany se cítí být 72 procent lidí, což je stejně jako při posledním šetření před dvěma lety.

Odpor hlavně u voličů SPD a KSČM

Lidé jsou k evropskému projektu kritičtí například kvůli některým praktickým opatřením EU. „Evropská unie jim připadá těžkopádná, málo efektivní, nedostatečně demokratická a především málo srozumitelná,” uvedla agentura s poukazem na další související průzkumy.

Klesl nicméně počet lidí, kteří mají za to, že české národní zájmy jsou v rozporu se zájmy celé Unie. Momentálně jde o polovinu respondentů.

Odpůrci EU jsou především voliči komunistů a SPD. Celkovou spokojenost naopak deklarují vedle veskrze proevropských stran, jako je TOP 09, KDU-ČSL či STAN, i dvě třetiny příznivců ODS a hnutí ANO. Volnější postoj zaujímají stoupenci ČSSD.

Průzkum proběhl od 19. do 29. dubna a zapojilo se do něj 1046 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám