Hlavní obsah

Chlapec se narodil s těžkým postižením, ÚS dal rodině naději na odškodnění

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Radostné očekávání se během chvíle změnilo pro matku a její nenarozené dítě v boj o život. Žena začala ve třicátém týdnu krvácet, proto zavolala sanitku, která ji odvezla do porodnice v Boskovicích. Jenže tam ženě řekli, že lékař je u jiného případu. Sanitka tak pokračovala do Brna. Tam se po urgentním císařském řezu narodil chlapec, který byl už ale těžce postižený. Rodině dal naději na odškodné až Ústavní soud (ÚS) svým čtvrtečním rozhodnutím.

Advokát rodiny o rozsudku ÚSVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K nešťastné události došlo už v roce 2009. Záchranka se ženou spěchala do nemocnice v Boskovicích. Jenže krátce po příjezdu, kdy zdravotní sestra udělala pouze jedno vyšetření, znovu zavolala záchranku, s tím, že porodník je na sále u urgentního případu a jiný lékař, který by mohl pomoci, tam není. Záchranka proto převezla ženu do Fakultní nemocnice v Brně, kde lékaři provedli císařský řez. Chlapec se už ale narodil s těžkým poškozením zdraví.

Ve vlekoucím se soudním sporu bylo provedeno sedm znaleckých posudků z různých oborů a podle konečného verdiktu soudu došlo k poškození zdraví dítěte okolnostmi nezávislými na jednání záchranky a boskovické nemocnice, po kterých chtěla rodina 200 tisíc korun za jednorázové odškodnění bolesti a snížení společenského uplatnění.

Rodina záchranku vinila, že ženu měla převézt rovnou na specializované pracoviště, a boskovickou nemocnici zas obviňovala, že její personál měl postupovat jinak, navíc rodina upozornila, že klíčové výsledky vyšetření matky se v Boskovicích záhadně ztratily.

Lékaři mají obhájit své jednání

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Janem Musilem dospěl k závěru, že rozhodnutí soudů, které rodině odškodnění nepřiznaly, bylo nesprávné. Znalec totiž podle ÚS konstatoval, že chyby zdravotnických zařízení k těžkému následku vedly. Jenže justice tvrdila, že rodina souvislosti dostatečně neprokázala a neunesla tak své důkazní břemeno.

Avšak podle ÚS lze ve výjimečných případech, zejména medicínských sporech, důkazní břemeno otočit, tedy že pacient nemusí plně všechno dokázat a je to naopak zdravotnické zařízení, které musí plně obhájit svůj postup.

„Esenciálním důkazem o zdravotním stavu plodu a rodičky v době přijetí v Nemocnici Boskovice byla příslušná zdravotnická dokumentace. Ta však nebyla k dispozici, a to jednak proto, že zdravotnický personál nebyl na příjezd rodičky zcela připraven, a především proto, že nemocnice žádné vyšetření kromě jednoho neprovedla. A ten jediný důkaz se ztratil,“ zdůraznil Musil. Případ se nyní vrací zpět ke krajskému soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám