Hlavní obsah

Hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM jede dál

• Aktualizováno
Novinky, ren

Hlasovací mašinérie ANO, KSČM a SPD se ve Sněmovně opět projevila. Tentokrát při středečním hlasování o novele vládního zákona o státní službě, ve kterém chtěla opozice ODS, TOP 09, Piráti, lidovci udělat změny. Ty však hlasovací koalice zamítla. Sociální demokracie s hlasováním u tohoto konkrétního zákona zásadní problém nemá.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura. Jeho strana a komunisti hlasují ve Sněmovně s ANO.

Článek

Piráti, lidovci a ODS navrhovali vrátit návrh vládě k přepracování nebo odložit jeho projednávání do doby, než příští vláda získá důvěru Sněmovny. Nic takového však hlasovací koalice nedopustila.

Novela podle jejích kritiků včetně odborů umožní vládě zbavit se dalších nepohodlných úředníků a obsadit jejich místa spřátelenými osobami.

Piráti: Babiš vystupuje proti lidem, kteří se mu nehodí

„Načasování změny zákona není ideální. Tedy v momentě, kdy je státní správa intenzivně podrobena vládním čistkám a odchází lidé z manažerských pozic. Takový krok skutečně vidím jako upevňování vlivu hnutí ANO ve státní správě,” kritizoval posun zákona do druhého čtení lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Babiš podle něj velmi razantně vystupuje proti lidem, kteří se mu „nelíbí, nehodí, nebo které chce prostě vyměnit”.

Personální změny současného vlády za platnosti současného zákona kritizuje opozice dlouhodobě. Sněmovna se kvůli tomu v březnu sešla i na mimořádné schůzi.[celá zpráva]

Komunisti chtějí zákon změnit

Předseda komunistů Vojtěch Filip se dnes po následné debatě rozohnil a vyčetl ODS a TOP 09 chyby, které podle nich současný zákon má.

„To, že se vláda Bohuslava Sobotky nechala v roce 2013 vydírat TOP 09 a ODS a začal platit zákon nový, který je mnohem horší než ten, který byl přijat v roce 2002, byla chyba. Ukázal se jako zcela nefunkční a my to máme připustit,” reagoval Filip na slova Miroslava Kalouska o tom, že hlasovací koalice stran zesměšňuje práci Sněmovny.

ČSSD to jako přehlasování nevnímá

Kalouskovi vadilo i to, že Sněmovna poslala zákon do druhého čtení a navíc ho nepřiřadila výboru pro veřejnou správu, ale výboru ústavně právnímu.

Sociální demokracie to ale jako přehlasování ze strany ANO, SPD a KSČM nevnímá. Předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka Novinkám řekl, že ústavněprávní výbor řešil zákon o státní službě i v minulém volebním období. 

Reklama

Výběr článků

Načítám