Hlavní obsah

„Zákaz lombardovati cenné papíry”. ODS chce ze Sbírky vymést přežité zákony

Novinky, ren, zpe

ODS chce rozjet byrokratickou revoluci a velký právní úklid. Řada zákonů je podle ní zbytečná či přežitá. Vedle revize právních norem proto prosazuje i nový zákon, jímž zruší staré, leč dosud platné normy. Podle nového předpisu by navíc mělo být po každém jednání Sněmovny jasno, jaký zákon byl právě přijat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala (vlevo) a Zbyněk Stanjura na tiskové konferenci ODS

Článek

„Prosadíme revoluci, která změní právní řád a uvolní lidem a podnikatelům ruce,” řekl ve středu předseda ODS Petr Fiala při představení návrhu ODS. „Jsou přijímány i normy, které jsou v rozporu s těmi, které už byly přijaty, a nikdo se v tom nevyzná,” dodal Fiala s tím, že se chtějí zaměřit na zrušení zbytečných a starých zákonů.

Jako na první se chtějí občanští demokraté zaměřit na 63 zákonů z roku 1919, kde je například ještě mnoho norem odkazujících k éře Rakouska-Uherska. Jako příklad uvedli zákony o „úpravě poměru k Rakousko-uherské bance” nebo o „zákazu lombardovati cenné papíry a vydávati uschované valuty, zlato a stříbro”.

Zrušit by chtěli i zákon o „nejvyšší emisi dluhopisů Zemědělské banky markrabství Moravského v Brně”.

Pořádek v zákonech

Od revize právních předpisů si ODS slibuje také zpřehlednění celého právního systému, v němž jsou podle ní často zcela nadbytečné normy. „Občanovi hrozí až pět tisíc různých přestupků, to přece není vůbec normální,“ kritizoval množství zákonů šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Krom rušení starých zákonů chtějí také prosadit, aby bylo po každém zasedání Sněmovny jasné, jaké zákony přibyly, a diskutovat s lidmi o tom, jak právní systém funguje. „Chtěl bych z toho udělat celospolečenský fenomén,” řekl k návrhu zákona poslanec Marek Benda z ODS.

„Po každé schůzi také předložíme přesný seznam toho, co Sněmovna schválila a jaké povinnosti lidem, firmám a institucím přibyly. Naším cílem je, aby tuto aktivitu převzal parlament, který o těchto věcech bude veřejnost automaticky informovat,“ doplnil Stanjura.

Zda má strana, která ve volbách skončila na druhém místě, ale zřejmě skončí v opozici, pro svůj návrh podporu ve Sněmovně, poslanci nesdělili.

Reklama

Výběr článků

Načítám