Hlavní obsah

Nebezpečné jezy byly celý rok bez obětí

Právo, jan

Při sjíždění řek v nové vodácké sezóně čekají vodáky i jezy, na kterých v minulých letech zahynulo dost lidí. Rok 2017 byl ale výjimečný: na nebezpečných jezech, kterých je u nás zhruba 150, se nikdo neutopil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přitom ještě v roce 2010 utonulo na těchto místech 16 lidí, třiapadesát vodáků bylo z jezů zachráněno. V roce 2016 byla čísla o dost nižší; deset zachráněných, pět utopených. „Po letech máme nulu,“ raduje se Petr Ptáček, zakladatel iniciativy Nebezpečné jezy.

Ta od roku 2012 na těch nejnebezpečnějších instaluje varovné cedule, záchranné prostředky nebo kotevní prvky pro zásah hasičů. Ani to však někoho neodradí.

„U jednoho nebezpečného jezu jsem byl svědkem, jak přijela rodinka na lodi a šla si ho prohlédnout. Táta hrdě prohlásil, že ho pojedou, ale děti ukázaly na informační tabuli osazenou na jezu a řekly mu, že to není bezpečné a že ho rozhodně nepojedou. A tak loď přenesli a pokračovali dál. Alespoň někdo měl rozum,“ vzpomíná Pavel Šálek z Českého svazu kanoistů.

Nebezpečný alkohol

Většina oblíbených řek je v tuto chvíli symbolicky odemčena a sezóna začala. Počty vodáků se na českých řekách každoročně zvedají, roste i konzumace alkoholu na vodě. Právě ten často bývá příčinou neštěstí.

„V případě úrazu po požití alkoholu, omamných látek nebo nedbání výstrahy pojišťovna plnění pojistky neproplácí,“ řekla Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa, která mimo jiné sponzoruje reprezentanta ve vodním slalomu Jiřího Prskavce.

„Myslím, že to k sobě patří, ale alkohol je až večerní záležitost k táboráku, tam má své místo,“ uvedl Prskavec s tím, že nejdůležitější je zvolit přiměřený vodní terén a vesta s helmou by měly být vždy samozřejmostí.

„U dětí by se mělo zkontrolovat, jestli je vesta a helma řádně utažena. Pokud je vesta nová, je dobré před plavbou ověřit, že dítě ponese tak, jak má. To znamená, že ho bude nést nad hladinou a tlačit mírně na záda,“ radí Prskavec.

Podle legendy českého kajaku Štěpánky Hilgertové by si třeba na rozvodněnou řeku měl troufat jenom velmi zkušený a správně vybavený vodák ve skupině se stejně zdatnými kolegy. „Ovšem nebezpečný jez by měl přenést každý,“ zdůrazňuje Hilgertová.

Reklama

Výběr článků

Načítám