Hlavní obsah

Umělá čelist i model srdce: 3D tisk usnadňuje českým lékařům operace

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Moderní technologie trojrozměrného tisku, kdy ze strojů „vyleze” hotový výrobek, pomáhá i českým lékařům. Díky nové metodě si mohou vyzkoušet náročné operace na vytištěných orgánech a tak zkrátit dobu operací. Jedna z metod byla k vidění i na výstavě 3Dexpo v Praze.

3D tisk usnadňuje lékařům operaceVideo: Novinky

 
Článek

České firmě 3DTech se podařilo převést CT data na 3D model srdce a lebky dětských pacientů, a ten následně s vysokou přesností vytisknout z transparentních materiálů na 3D tiskárnách – vyvinuli vlastní metodu a spolupracují s českými nemocnicemi. Jejich spolupráce tak může výrazně pomoci při operacích a léčbě.

Foto: Novinky

Samotnému tisku předchází doslova mravenčí práce na počítači.

„V podstatě všechno začíná naskenováním pacienta - CT, magnetickou rezonancí nebo rentgenem se získají digitální data. Ta se postupně převádí do formy, kterou je schopna zpracovat speciální 3D tiskárna, která následně vytvoří pevný třírozměrný nebo pružný model, který lékař dostane do ruky a může s ním pracovat,“ vysvětlil společnosti ředitel 3DTech Vilém Vrbický na výstavě 3Dexpo, která proběhla minulý týden v pražských Letňanech.

Desítky hodin práce

Vrbický svírá v ruce model lebky, která je věrnou kopií skutečného pacienta. „Anička byla dvouletá holčička, která byla vážně zraněna doma. Nešťastnou náhodou začalo hořet v koupelně a ona měla velké poranění dolní čelisti, spodní části obličeje a v osmnácti letech se lékaři rozhodli, že jí tento handicap odstraní. Proto, aby jí to mohli odstranit, aby si připravili implantáty, potřebovali model celé lebky a spodní čelisti. Ten jsme jim dodali a na základě tohoto modelu potom lékaři prováděli operaci,“ vypráví Vrbický.

Vyrobit model lebky nebo srdce trvá desítky hodin. Samotný tisk už není náročný, ale práce s daty a následné „stavění“ orgánu v počítači zabere hodně času.

Podle Vrbického ale Česká republika v této oblasti za vyspělými státy zaostává. „Technologie, metody a modely, které se používají, jsou poměrně drahé, a nejsou hrazené zdravotní pojišťovnou. Máme program, kterým nemocnicím vycházíme vstříc, jako je to právě v případě kardiocentra v Motole, se kterým spolupracujeme,“ říká Vrbický.

Foto: Novinky

Model nemocného srdce je věrnou kopií pacientova orgánu.

Zatím nejvíce využívají 3D tisku ortopedové a plastičtí chirurgové při výrobě umělých kostí, tkání a implantátů přímo na míru pacientům. Nejvíce se 3D tisk osvědčil při léčbě komplikovaných zlomenin a také devastujících poranění způsobených třeba pokousáním psy.

Reklama

Výběr článků

Načítám