Hlavní obsah

Co láme vaz šéfovi rozvědky?

Právo, Radim Vaculík

Nejen nákup předraženého majetku, chybějící faktury a pochybnosti o tom, zda vyplacené peníze putovaly tam, kam měly. Česká civilní rozvědka podle informací Práva také uskutečnila v zahraničí finančně nákladné operace, o kterých vláda neměla ani ponětí. I když je podle zákona musí svým usnesením schválit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr Metnar na čtvrteční tiskové konferenci

Článek

Přišla na to kontrola, kterou inicioval ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO). Kvůli jejím průběžným výsledkům od čtvrtka dočasně zprostil výkonu služby šéfa této tajné služby Jiřího Šaška.

Kontrolu hospodaření ÚZSI, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace, provádějí Šaškovi podřízení.

Rozhodnutí podepsal

Šašek podle Metnara nese za některá již objevená pochybení osobní odpovědnost. Pod rozhodnutími rozvědky je totiž podepsaný. Průběžné výsledky kontroly podle ministra ukazují na možné způsobení škody velkého rozsahu. Metnar ji ve čtvrtek nechtěl novinářům upřesnit.

Právo ale zjistilo, že vyšetřovatelé pracují s částkou zhruba tři čtvrtě miliardy korun. „Ale to se ještě může změnit,“ řekl ve čtvrtek redakci důvěryhodný zdroj.

Sám ministr Metnar ve čtvrtek připustil, že se zjištěná pochybení v rámci kontroly týkají komplexně činnosti ÚZSI, nikoli jen jejího hospodaření. „Jde nejen o úhrady, ale i o samotnou zpravodajskou činnost, která byla prováděna,“ podotkl ministr.

„Z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování a účtování zpravodajské činnosti, a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti za období let 2015 až 2017,“ sdělil na čtvrtečním brífinku ministr.

Doplnil, že z dokumentů současně vyplývá podezření, že se někteří příslušníci dopustili jednání majícího znaky trestných činů proti majetku a veřejnému pořádku.

„Úřad proto učinil trestní oznámení příslušnému státnímu zástupci, který zahájil úkony trestního řízení,“ podotkl k tomu Metnar.

Podle zjištění Práva oznámení obdrželi žalobci už v březnu a týká se možného spáchání hned několika trestných činů. Mimo jiné by to mělo být zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku anebo zpronevěra. Postavením Šaška mimo službu se bude příští týden ve čtvrtek zabývat sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI. Metnar byl na ni pozván a plánuje podle svých slov přijít.

TOP 09 a Piráti chtějí zvláštní schůzi

Zástupci TOP 09 a Pirátů ČTK řekli, že by se postavením Šaška mimo službu a dalšími změnami na vysokých postech státní správy měla zabývat na zvláštní schůzi Sněmovna.

Metnar ale odmítl, že by jeho krok měl nějaké politické pozadí. Daná situace podle něj byla tak neúnosná, že musel konat. „Nešlo to dále odkládat,“ poznamenal. Premiér v demisi Andrej Babiš novinářům řekl, že Metnar o Šaškově postavení mimo službu informoval vládu na jejím zasedání.

„Je to jeho rozhodnutí. Pokud vím, tak je tam nějaké trestní oznámení z hlediska hospodářských záležitostí, a já neznám detaily. Nějaké informace mám, ale jsou v nějakém režimu,“ dodal.

Podle bývalého šéfa ÚZSI Karla Randáka je zproštění výkonu služby pro ministra jedinou cestou, jak zajistit nezávislé vyšetřování podezření vůči řediteli rozvědky.

Další z bývalých ředitelů ÚZSI, senátor František Bublan (za ČSSD) je nervózní z odvolávání vedoucích bezpečnostních složek. Novinářům řekl, že takové kroky by podle něj měla dělat až nová vláda s důvěrou.

Šašek se stal ředitelem civilní rozvědky v létě 2014 za ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Rozvědku nyní dočasně vede náměstek ředitele Radek Musílek, který vystřídal bývalého náměstka a údajně Chovancova muže Zdeňka Blahuta.

Musílka média naopak označují za člověka blízkého premiérovi v demisi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Reklama

Související články

Metnar skončí. Co Šlechtová a Stropnický?

Pokud jednání o koalici dospějí k úspěšnému konci, do nejostřeji sledovaného křesla ministra vnitra usedne místo nestraníka za ANO Lubomíra Metnara přímo šéf...

Výběr článků

Načítám