Hlavní obsah

Kdo chce, práci najde, říká invalida, který ovládá počítač ústy

Právo, Aleš Honus

Ještě mu není třicet, ale na nohy se asi už nikdy nepostaví. Po úrazu, který se mu stal na stavbě, nedokáže Václav Herzinger téměř hýbat končetinami. Přes svůj handicap ale pracuje a zdravým lidem, kteří si stěžují na nedostatek příležitostí, vzkazuje: „Kdo chce, práci si najde.“

Foto: Aleš Honus, Právo

Václav Herzinger (vpravo) komunikuje s třiadvacetiletým Jirkou z Hustopečí nad Bečvou.

Článek

Herzinger se naučil komunikovat se světem pomocí počítače, který ovládá svými ústy pomocí speciálně upravené myši.

Díky svému pozitivnímu životnímu postoji, aktivitě a také moderní technice dokáže pracovat pro havlíčkobrodskou společnost Tango. „Mojí pracovní náplní je obvolávání a hledání sponzorů pro náš projekt,“ říká.

Proto když slyší o tom, že si zdraví lidé stěžují, že je nikdo nechce zaměstnat, jen se pousměje. Vše je podle něj v lidech a v jejich vůli. „Kdo chce, ten si práci najde a může vydělávat tím, co se mu líbí,“ říká.

Pomáhá moderní technika

Na druhé straně připouští, že do pracovního režimu se může zapojit hlavně díky nejmodernější technice, která je dnes k dispozici a která se stále prudce vyvíjí. V roce 2012, nedlouho po svém úrazu, si pořídil speciální pomůcku, MouthMouse, kterou vyvinula specializovaná společnost z Ostravy.

Pomocí ní dokáže ovládat nejenom počítač, ale veškeré zařízení svého pokoje, počínaje televizorem a rádiem až po osvětlení, což představuje obrovské ulehčení především pro jeho příbuzné, se kterými žije v rodinném domě na Přerovsku.

Nyní Vašek spolu s dalším podobně handicapovaným pomáhá novou techniku testovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám