Hlavní obsah

Největší zbrojař ulovil vlivného generála

Právo, Oldřich Danda

Vysloužilí generálové končí své kariéry okolo 55 let a na důchod se většinou cítí ještě mladí. Hledají uplatnění ve státní sféře, ale často končí jako zaměstnanci zbrojařských firem. Takový osud potkal i generálporučíka Miroslava Žižku (53).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generál Miroslav Žižka odchází z armády.

Článek

Loni v létě se vrátil po třech letech z centrály NATO v Bruselu, kde zastupoval ČR, a s překvapením zjistil, že na generálním štábu o něj není zájem.

Ale hned, jak na konci roku svlékl uniformu, po něm sáhl premiér Andrej Babiš (ANO) a udělal z něj svého poradce pro obranu. Po pár týdnech na Úřadu vlády generál ale odešel na ministerstvo obrany na pozici poradce šéfky resortu Karly Šlechtové (ANO).

Ani tam se dlouho neohřál a zakotvil v největší české zbrojařské firmě Czechoslovak Group (CSG), kterou vybudoval Jaroslav Strnad a letos ji převedl na svého syna Michala. „Od 1. května jsem zaměstnaný u Excalibur International. Co budu dělat? Zatím řešíme popis mojí funkční náplně,“ řekl Právu Žižka.

Peníze i uplatnění

Ke zbrojařině ho netáhly ani tak větší peníze, ale lepší uplatnění zkušeností. „Spolupráce na ministerstvu obrany mě nenaplňovala. Moje představy o mé náplni se totiž nesetkaly s realitou,“ dodal generál.

Firma Excalibur International má ve Strnadově koncernu na starosti export pro ostatní firmy CSG. Nově se zaměřila i na služby v letectví a v Košicích buduje výcvikové centrum pro piloty vrtulníků. Podle informací Práva by měl Žižka pracovat právě pro toto centrum.

CSG je nejrychleji rostoucí firmou ve zbrojařském oboru, její tržby v roce 2016 byly přes 15 miliard a čistý zisk okolo miliardy korun. Ve více než deseti firmách v Česku a na Slovensku zaměstnává skoro osmi tisíc lidí.

Kromě společností Tatra a Excalibur Army má Strnad většinu ve firmě Dako, která vyrábí vlakové brzdy. Vlastní firmu Karbox, která se specializuje na kontejnery. Přikoupil pardubické producenty radarů Retii a Eldis nebo také továrnu na auta Avia, výrobce hodinek Prim či strojařskou firmu Kovosvit.

O vojáky a úředníky obrany je zájem

O bývalé vojáky, ale také úředníky z ministerstva obrany, kteří mají kontakty i zkušenosti s tím, co a jak obrana nakupuje, je mezi zbrojaři velký zájem. Nejvíce jich končí u Strnadů.

Např. bývalý velitel Hradní stráže Radim Studený, který od prezidenta odešel po tzv. trenýrkové aféře, našel nové uplatnění v kopřivnické Tatře. Vojenskému programu Tatrovky šéfuje bývalý ředitel Vojenského opravárenského podniku VOP v Novém Jičíně Adolf Veřmiřovský.

Obchodním ředitelem Excalibur Army je zase bývalý obchodní ředitel VOP Richard Kuběna. Již delší dobu pro Strnada pracují exšéf vyzbrojování Jiří Staněk a ředitel vyzbrojování pozemního vojska Vladimír Matyáš. Práci ve zbrojařské společnosti získal i bývalý voják a později šéf kabinetu ministrů obrany Aleš Klepek.

Zakázku od CSG na restrukturalizaci Dubnického metalurgického závodu na Slovensku, kterou Strnad spoluvlastní, dostal bývalý generální sekretář ministra obrany Jan Vylita.

Vojáky byli i šéfové uherskobrodské České zbrojovky. Generální ředitel Lubomír Kovařík byl pilotem stíhaček a manažer armádní výroby ČZ Petr Vávra byl plukovníkem ve funkci ředitele akvizic Velitelství společných sil v Olomouci.

Generál a bývalý šéf sekce vyzbrojování Bohuslav Dvořák zase začal radit výrobci pasivních radarů, firmě Era, kterou ovládli zbrojaři z Omnipolu. Pro ně také dělá řada bývalých vojáků a úředníků, např. bývalý náčelník dělostřelectva František Komrska. Generálové ve výslužbě se hojně nechávají najímat jako poradci a konzultanti.

Generál Ivo Zbořil radí např. Meoptě. Bývalý náčelník vojenského zpravodajství, generál František Štěpánek radí řediteli SVOS Přelouč.

Na ministerstvu obrany existuje program, jak pomoci v nové kariéře odcházejícím řadovým vojákům např. rekvalifikacemi nebo nabídkou práce ve státních vojenských podnicích. U generálů tomu tak není.

„Podobný program pro odcházející generály neexistuje, ale kde to jde, snažíme se jejich služeb využít,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek. Šlechtová nabídla místo poradce generálu Petru Pavlovi (56), který v létě skončí jako předseda vojenského výboru NATO a po třech letech se vrátí do republiky.

Také Josefa Bečváře (59), který na začátku května skončil v pozici náčelníka generálního štábu, čeká hledání nové práce.

„Určitě bych chtěl dál sledovat bezpečnostní politiku. Na úplné bouchnutí dveřmi jsem ještě mladý,“ řekl Právu. Zda bude pracovat pro stát nebo ve zbrojařském průmyslu, se podle něj uvidí, záleží na tom, jaké dostane nabídky.

Bývalý šéf armády Jiří Šedivý si po odchodu z armády založil konzultační firmu a radil i firmě Steyr při nákupu pandurů pro českou armádu. Jeho předchůdce Jiří Nekvasil se zase vydal na diplomatickou dráhu a sloužil jako velvyslanec v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám