Hlavní obsah

Vysušená příroda se konečně dočká deště v druhé polovině května

Po nenormálně suchém začátku května by druhá polovina měsíce konečně měla přinést déšť, který příroda tak potřebuje, vyplývá z dlouhodobé předpovědi meteorologů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bouřka nad Prahou. Ilustrační foto

Článek

Odborníci předpokládají, že v období od 14. května do 10. června bude srážek přibývat, jejich množství tak bude po extrémním výkyvu opět normální. Často půjde o bouřky. Po několika týdnech s nadprůměrnými teplotami se také očekávají teploty běžné pro danou roční dobu. Nejteplejší bude zřejmě týden od 4. června.

V neděli má být jasno až polojasno, v jihozápadní polovině ČR přechodně oblačno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat v rozmezí 22 až 26 °C.

Polojasno až oblačno se čeká v pondělí, nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Občasný déšť a polojasno až oblačno s teplotami 15 až 19 °C bude v úterý. Ve středu se dá očekávat zatažená obloha a na většině území občasný déšť nebo přeháňky.

Sucho ohrožuje zemi 

Pršet má i ve čtvrtek a v pátek, přičemž teploty by se neměly příliš měnit. Víkend budou provázet přeháňky.

V Česku panuje letos extrémní sucho. Květen připomíná spíše srpen a průměrný úhrn srážek je více než 60 milimetrů pod dlouhodobě běžným množstvím. Srážkově normální byl pouze leden. Pro zemědělce a zahrádkáře to může mít vážné důsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám