Hlavní obsah

Duben byl v Česku nejteplejší od roku 1961, srážek bylo o polovinu méně

Letošní duben byl v České republice nejteplejší od roku 1961. Krom neobvykle vysokých průměrných teplot se vyznačoval rovněž minimem srážek a nadprůměrnou délkou slunečního svitu. V pátek to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Úhrn srážek

Článek

„Duben 2018 na území ČR byl teplotně mimořádně nadnormální, průměrná měsíční teplota vzduchu 12,7 stupně byla o 4,8 stupně Celsia vyšší než normál 1981-2010. Jedná se tak o nejteplejší duben v období od roku 1961,” uvedli meteorologové s tím, že tepleji bylo na Moravě a ve Slezsku.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Průměrné teploty v dubnu

Z hlediska srážek spadlo na našem území v průběhu měsíce pouze 48 procent jejich obvyklého množství. Průměrný úhrn byl 20 milimetrů. Nejméně srážek proti obvyklým hodnotám spadlo v Moravskoslezském a Jihočeském kraji (30 procent), zatímco v Ústeckém kraji překročilo množství srážek 90 procent obvyklých měsíčních úhrnů.

„Většina srážek spadla v několika ojedinělých dnech,” připomněli meteorologové, kteří nejvyšší denní úhrny zaznamenali 23. dubna, kdy například v Lukově v okresu Teplice napršelo 44,5 milimetru.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Úhrn srážek oproti dlouhodobému průměru z let 1981-2010

Z hlediska délky slunečního svitu se duben zařadil s 245 hodinami mezi výrazně nadprůměrné měsíce.

Již dříve meteorologové uvedli, že v pražském Klementinu byl uplynulý měsíc druhý nejteplejší od začátku měření v roce 1775. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám