Hlavní obsah

Oslav konce války se na Vítkově tentokrát účastnil i Zeman

Praha
Aktualizováno

Politici, vojáci i občané oslavili v úterý 73. výročí konce druhé světové války v Evropě. K Národnímu památníku v Praze na Vítkově se přišli podívat na tradiční kladení věnců také pamětníci a váleční veteráni.

Pietni akt na VítkověVideo: Novinky

 
Článek

Mezi přítomnými byl prezident Miloš Zeman, který se před rokem piety na Vítkově neúčastnil. Dorazili rovněž například předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Radek Vondráček, premiér v demisi Andrej Babiš, ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová, náčelník generálního štábu Aleš Opata a kardinál Dominik Duka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministryně obrany Karla Šlechtová na pietním aktu na Vítkově.

Za doprovodu husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci přinesli na nádvoří před památníkem vojáci historické armádní prapory. Pak zazněla státní hymna. Prezident a političtí představitelé, zástupci spolků a válečných veteránů poté položili věnce k památníku.

Zazněly rovněž salvy vypálené čestnou stráží a nad shromážděním také proletěla dvojice armádních stíhaček JAS-39 Gripen a letoun Challenger.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nad shromážděním u Národního památníku na Vítkově přeletěla i letadla JAS-39 Gripen a Challenger

Pietní akty související s výročím ukončení války se konají na několika místech nejen v Praze, ale i v dalších českých městech.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 milióny obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě. Podobně jako většina evropských zemí si konec války připomínají 8. května. V Rusku se slaví Den vítězství 9. května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na Vítkovském památníku se 8. května 2018 konal pietní akt při příležitosti 73. výročí ukončení druhé světové války. Na snímku prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám