Hlavní obsah

Jan Ruml má smůlu, Piráti po hlasování stáhli jeho kandidaturu do Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pirátská strana v pondělním večerním celostranickém hlasování rozhodla, že stáhne nominaci někdejšího ministra vnitra Jana Rumla do senátních voleb na Rokycansku. Pro stažení se vyslovilo 66% hlasujících, uvedla v úterý mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Foto: Archiv, Právo

Jan Ruml

Článek

Rumla v dubnu nominovali členové Pirátů v Plzeňském kraji. Už tehdejší hlasování bylo těsné. „Poměr hlasů byl 10 ku 9 pro pana Rumla,“ sdělil tehdy deníku Právo šéf plzeňských Pirátů Pavel Šrámek.

Pondělní hlasování celostátního fóra vzešlo z iniciativy členů Republikového výboru jako reakce na anketu mezi členy.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v tom vidí ukázku fungování přímé demokracie v praxi. „Právě kvůli podobným situacím máme ve stanovách opravné prostředky, díky nimž mohou všichni členové strany přímo rozhodnout o klíčových krocích. My už toto vnímáme jako samozřejmost,” uvedl Bartoš. „Janu Rumlovi děkuji za veškeré jeho nasazení a zájem reprezentovat Pirátskou stranu a přeji mu mnoho štěstí v jeho budoucím působení,“ dodal předseda Pirátů.

„Já si myslím, že propast mezi 90. lety a dneškem je tak veliká, že Piráti se rozhodli mě nenominovat, protože jsem představitel 90. let,” komentoval Ruml rozhodnutí Pirátů. Dál to prý v politice nehodlá zkoušet. „Mně Piráti připravili o hodně času a před tím STAN a já už to nebudu zkoušet,” uvedl. O schůzkách Rumla se zástupci Starostů a nezávislých (STAN) informovala média počátkem roku.

Bývalý ministr vnitra

Ruml měl šanci na návrat do politiky po 14 letech. Někdejší člen ODS a ministr vnitra působil v obou vládách Václava Klause, tedy v letech 1992 až 1997. Stál za rozkolem této strany v roce 1997 kvůli nejasnostem ohledně sponzorování strany. Spolu s Ivanem Pilipem vyzval Václava Klause k odchodu a na kongresu kandidoval na předsedu. Ve funkci byl ale potvrzen Václav Klaus.

Ruml v roce 1998 založil Unii svobody, v témže roce se s ní ve volbách dostal do Sněmovny. O čtyři roky později strana kandidovala v rámci Čtyřkoalice a podílela se na vládě Vladimíra Špidly. Její vliv ale slábl. Zanikla v roce 2011.

Ruml byl senátorem už v letech 1998 až 2004. S Plzeňským krajem je spjat například svým studiem na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, kde v letech 1999 až 2004 získal magisterský titul.

„Po parlamentních volbách v loňském roce a po prezidentských volbách se domnívám, že demokratická část společnosti, která se nyní dostala do role menšinové opozice, se musí stmelit a sjednotit,“ uvedl dříve ke své kandidatuře Ruml. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám