Hlavní obsah

Středočeský kraj chce nechat kvůli spalničkám přeočkovat zdravotníky

Právo, Radek Plavecký

Aktuální epidemiologickou situaci kvůli šíření viru spalniček řešila v pondělí Bezpečnostní rada Středočeského kraje. V regionu je podle hygienické stanice 13 nahlášených případů a více než dvě stovky lidí skončily v karanténě kvůli kontaktu s nemocnými. Nejvíce případů se vyskytlo v okresech Praha-východ a Praha-západ.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní jednání jsem svolala, abychom nastavili pravidla, jak budeme dále postupovat, a abychom byli na možné rozšíření onemocnění připraveni,“ sdělila hejtmanka a předsedkyně bezpečnostní rady Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Krajská hygienická stanice Střední Čechy už v únoru doporučila všem pohotovostem, pediatrům a jejich personálu vyšetření protilátek proti spalničkám a očkování v případě jejich nízké hladiny. Nyní bezpečnostní rada kraje doporučila stejný postup a přeočkování na spalničky všem zaměstnancům středočeské záchranky i krajských nemocnic.

„Nemocnice byly osloveny s požadavkem, aby jejich nejvíce exponovaní zaměstnanci byly přeočkováni a současně předpokládáme, že oslovíme starosty obcí, kteří jsou zřizovateli mateřských a základních škol, aby věnovali zvýšenou pozornost preventivním opatřením. Bude jim zaslán dopis s informacemi o výskytu spalniček i možnostmi, jak mu předcházet a jak se při jeho výskytu zachovat,“ uvedl radní pro oblast zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Proočkovanost dosahuje 87 procent

Ve středních Čechách je evidováno celkem 13 případů nakažených lidí. Podle informací ředitelky Krajské hygienické stanice Střední Čechy Jarmily Rážové jsou mezi 13 hlášenými případy 3 děti do 15 let, 1 mladistvý a 9 dospělých včetně jednoho zdravotníka. Z uvedených 13 nemocných pět nebylo vůbec očkováno.

Podle lékařky Rážové jsou vstupními branami viru do organismu dýchací cesty a oči. „Zejména na začátku onemocnění je vylučování kapének velmi masivní a ohrožení nákazou je vysoké. Onemocnění provázejí vysoké horečky a hrozí během něho závažné komplikace,“ uvedla Rážová. Upozornila i na velké riziko možných závažných pozdních komplikací, jako je například zánět mozku s vážnými následky.

Jedinou účinnou obranou je podle hygieniků očkování. „Pokud jsou ti, kteří se dostali do styku s infikovanou osobou, očkováni do 72 hodin, snižuje se riziko o 90 procent. V rámci republiky se držíme sice na 87procentní proočkovanosti, ale jsou kraje, kde je nižší,“ konstatovala hygienička Rážová.

Reklama

Výběr článků

Načítám