Hlavní obsah

Vláda přerušila debatu o podmínkách pro migranty

Debatu o změně pravidel pro cizince se zájmem žít v Česku v pondělí podle informací tiskového odboru Strakovy akademie vláda přerušila. Návrh počítá s povinností absolvovat integrační kurz a možností zavedení kvót pro vydávání povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výdělečné činnosti v zemi. Novela zákona o pobytu cizinců pochází z ministerstva vnitra.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vicepremiér Richard Brabec (ANO) před jednáním vlády upozornil na to, že změna by mohla pomoci studentům a vědcům ze zahraničí, kteří by chtěli v Česku zůstat. Na hledání práce by nově měli dostat devět měsíců.

Podklady pro vládu označují integraci cizinců za zásadní společenské téma. Cizinci by měli absolvovat kurz do jednoho roku od příjezdu do země. Cílem kurzů je podle vnitra to, aby byla integrace zahájena včas. Cizincům to má pomoci orientovat se v novém prostředí, seznámit je s právy a povinnostmi nebo s místními poměry a zvyklostmi a se základními hodnotami ČR i EU. "Kurzy představují první kontakt imigrantů se státem, je to přivítání ze strany státu," stojí v podkladech pro vládu.

Kurzy by se měly konat v Centrech na podporu integrace cizinců, která budou ve všech krajích. Nyní takové zařízení chybí ve středních Čechách. Náklady na zavedení kurzů, jejich poskytování do roku 2020, provoz center a výstavbu jednoho nového centra podklady pro vládu odhadují na 142 miliónů korun.

Kvóty mají ulevit zastupitelským úřadům

Případné zavedení kvót pro ekonomické migranty vnitro zdůvodňuje přetížeností zastupitelských úřadů v zahraničí, které povolení vyřizují. Za poslední tři roky se počet žádostí o dlouhodobá pobytová oprávnění za účelem zaměstnání ztrojnásobil ze zhruba 3000 žádostí podaných v roce 2014 na více než 9000 podaných v roce 2016. Za první tři čtvrtletí loňského roku pak bylo žádostí 13 500.

"Kvóty pro ekonomickou migraci budou v praxi primárně využívány pro pracovní migraci, ale budou aplikovatelné i na vstup cizinců na území ČR za účelem podnikání, vyvstane-li taková potřeba," napsalo ministerstvo vnitra ve zprávě pro vládu. Kvóta by měla definovat maximální počet žádostí o pobytová oprávnění nabraných v nejbližším roce na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí.

Změny v zákoně jsou podle podkladů reakcí na unijní předpisy, které musí země přejímat. Členské země EU totiž musí do svých zákonů zavést směrnici, která se týká studia, výzkumu, au-pair nebo výměnných pobytů cizinců v těchto zemích. Novinkou například bude zavedení dlouhodobého pobytu za účelem hledání zaměstnání či zahájení podnikatelské činnosti.

Sloužit bude vysokoškolským studentům nebo výzkumným pracovníkům, kteří v zemi dokončí studia či činnost. "V těchto případech budou mít možnost dále pobývat na území České republiky až devět měsíců za účelem hledání si zaměstnání či zahájení podnikatelské činnosti," stojí v podkladech pro vládu.

Zákon o pobytu cizinců se měnil naposledy vloni, kdy prezident Miloš Zeman podepsal kritizovanou novelu, která zpřísnila podmínky pro pobyt cizinců v Česku. Norma je předmětem sporu u Ústavního soudu, kam se obrátila část senátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám