Hlavní obsah

Ministerstvo financí opět navrhuje rozšířit pravomoci celníků, měli by i vyšetřovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí chce umožnit Celní správě vyšetřovat od roku 2021 daňové delikty. Počítá s tím návrh zákona, který resort předložil do připomínkového řízení. Nyní má vyšetřovací pravomoc pouze policie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo také požaduje pro celníky rozšíření pravomocí na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, nyní je to u DPH a spotřebních daní.

Pokud nyní celníci přijdou na daňový trestný čin, musí ho buď rovnou předat policii, nebo ho mohou se souhlasem státního zástupce prověřovat. Jejich pravomoci ale končí před zahájením trestního stíhání, kdy věc přebírají policisté. Až k soudu může policejní orgán celní správy věc dovést pouze v případech takzvaného zkráceného přípravného řízení. To by se mělo změnit.

Ministerstvo si od návrhu slibuje „zjednodušení, zrychlení i zefektivnění průběhu trestního řízení” i „uvolnění kapacit” policie.

Resort připomněl, že úvahy o rozšíření kompetencí celníků zaznívají od roku 2007. Ministerstvo financí podobný návrh předložilo již v roce 2016, kdy pro něj tehdejší ministr Andrej Babiš (ANO) nezískal podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám