Hlavní obsah

Řád Mašínovým u poslanců opět neprošel

Právo, ada, nig

Ani letos neuspěl u členů sněmovního podvýboru pro udělování státních vyznamenání návrh na propůjčení Řádu Bílého lva bratrům Mašínům a členům jejich skupiny. Poněkolikáté s návrhem přišel Jan Schovanec z Augsburgu, ale nikdo z poslanců si ho neosvojil. Znamená to, že ze Sněmovny na Hrad takový návrh nedorazí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále Pražského hradu 28. října 2017 při udílení státních vyznamenání.

Článek

Mašínové tak nejspíš zůstanou u premiérské plakety, kterou jim před lety předal Mirek Topolánek.

Ačkoli udělování a propůjčování státních vyznamenání je plně na rozhodnutí prezidenta, který dostává návrhy z obou parlamentních komor i od občanů, Mašínové nominovaní v minulosti Senátem neuspěli u Václava Havla ani u Václava Klause a Miloše Zemana.

Mašínové svou činnost označovali za součást legitimního ozbrojeného odboje proti komunistickému režimu. Velká část veřejnosti je ale vnímá jako vrahy, kteří popravili civilistu-účetního a podřezali omámeného příslušníka VB.

Ve sněmovním podvýboru ve čtvrtek nepochodil ani zjevný šprýmař Jiří Sovák Šedivec, který chtěl vyznamenat někdejší šéfku sekretariátu premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou. Ve svém návrhu sice neuvedl, jaký metál jí navrhuje udělit, nicméně označil ji za ženu hrdinku, která se „sama vrhla do boje za lepší zítřky“, když „zmákla a úspěšně si podřídila a zmanipulovala největší špičky zpravodajských služeb“.

Naopak Řád Bílého lva in memoriam navržený rodinou pro velitele 311. bombardovací perutě v RAF Igora Ocelku našel mezi členy podvýboru podporu. Stejně tak návrh na udělení Medaile za hrdinství in memoriam pro válečného letce, pilota Královského letectva Josefa Bernata. Řád T. G. Masaryka pro loni zesnulého lékaře Rajko Dolečka navrhuje poslanec Leo Luzar (KSČM).

Ledecká a Čech

Jako každý rok nechybějí mezi návrhy také jména sportovců. Tentokrát jde o olympijskou vítězku Ester Ledeckou, kterou navrhuje Vojtěch Pikal (Piráti) na Medaili za zásluhy, stejně jako fotbalistu, nyní brankáře anglického Arsenalu Petra Čecha. Stanislav Berkovec (ANO) coby vášnivý motorkář pak prosazuje stejné vyznamenání pro bývalého čs. motokrosového reprezentanta Jaroslava Faltu.

Sněmovní podvýbor včera vybral z 34 došlých návrhů 24, které ale ještě musí posvětit před odesláním Zemanovi celá Sněmovna.

Podle informací Práva poslancům dorazil také návrh na státní vyznamenání pro protektorátního prezidenta Emila Háchu. Podvýbor se ale návrhem vůbec nezabýval proto, že dorazil po veřejně vyhlášeném termínu.

Kdo ale nakonec 28. října převezme z rukou prezidenta státní vyznamenání, není jisté. Sám Zeman už ale dopředu avizoval, že ocenit chce bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou za boj proti „solárním baronům“.

Anketa

Udělili byste řád bratrům Mašínům?
Ano, zaslouží si ho
9,1 %
Ne, jsou to vrazi
90,6 %
Je mi to fuk
0,3 %
Celkem hlasovalo 3710 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám