Hlavní obsah

ANO, ČSSD a komunisté jednali poprvé společně a budou pokračovat příští týden

Novinky, ren, kab
Aktualizováno

Lídři ČSSD a hnutí ANO Jan Hamáček a Andrej Babiš se ve čtvrtek večer sešli k jednání o podmínkách vládní spolupráce. Na jednání dorazili i komunisté. Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika ladili ale spíše organizační věci a shodli se, že budou pokračovat příští týden. Andrej Babiš schůzku nekomentoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva předseda ČSSD Jan Hamáček, statutární místopředseda soc. dem. Jiří Zimola a premiér v demisi Andrej Babiš

Článek

„Tak jsme se poprvé sešli ve třech a ladili jsme spíše termínové věci,“ řekl stručně Novinkám po jednání předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Jan Hamáček uvedl, že jednání budou pokračovat příští týden. Andrej Babiš schůzku nijak nekomentoval.

Sociální demokraté si již na středeční schůzce se zástupci ANO stanovili podmínky, které chtějí prosadit i do případné koaliční smlouvy. V případě neshod a podání demise jejich ministrů požadují, aby do týdne rezignovali i všichni ministři za hnutí ANO. Zároveň by ve vládě nesměl být člen, který je byť nepravomocně odsouzený, což míří především na Andreje Babiše, který čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Dále chtějí pojistky pro to, aby nebyli ve Sněmovně přehlasováváni ze strany SPD, ANO a KSČM, a požadují tak změny ve vedení dolní komory.

Podmínky sociální demokraté už hnutí ANO předložili na středečním jednání, kterého se předsedové stran neúčastnili. [celá zpráva] Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka je hnutí vzalo na vědomí a předloží je výboru, který dále rozhodne, zda s nimi bude strana souhlasit.

Na programu je shoda

Faltýnek věří, že se ANO na menšinové vládě dohodne. „Já jsem pozitivní,“ podotkl s odkazem na to, že se obě strany již shodly na programu.

„Stejně jako před pěti lety nebudeme zvyšovat daně, instrumenty, které přijala minulá vláda, začaly fungovat, výběr daní je pozitivní. Na tom se shodujeme s ČSSD i s KSČM,“ dodal s tím, že ČSSD ve druhém kole vyjednávání už ani neotevřela otázku možného zavádění sektorových či progresivních daní.

Kompromis našly strany i v otázce zrušení karenční doby. „My jsme se dohodli na časovém posunu, který by měl začít fungovat od 1. 7. 2019,“ dodal.

Brabec: Je to na předsedech

„Kolegové z ČSSD výsledek předloží vedení, ale my také. To minulé rozhodnutí (o tom, že s SPD spolupracovat ANO nechce, pozn. red.) udělal výbor, tak budeme chtít znát názor našich lidí na to,“ řekl novinářům místopředseda vlády v demisi Richard Brabec, který se šel s Babišem před jednáním poradit o zmíněných podmínkách.

„Včerejšek ukázal, že se máme o čem bavit. Ale podmínky, které tam padly, jsme opravdu zaregistrovali. Je to na předsedech, ale také na vedení stran,“ dodal před čtvrteční schůzkou předsedů dotčených stran Brabec.

Koalice hnutí ANO a ČSSD by ve Sněmovně měla celkem 93 mandátů a její vláda by tak byla menšinová stejně jako současný kabinet v demisi. Ke hladkému vládnutí tak potřebuje ve Sněmovně podporu nejméně jednoho subjektu. Tím by měli být právě komunisté, kteří ale přímo do vlády nechtějí. Jejich lídr Vojtěch Filip už dříve prohlásil, že strana chce být jakýmsi mediátorem při současných jednáních.

Reklama

Výběr článků

Načítám