Hlavní obsah

Venkovu chybějí mladí lékaři

Právo, Václav Pergl

Co je důležité při rozhodování o tom, kde budete provozovat svou praxi? Motivují vás peníze? Co by vás přimělo, abyste pracovali na venkově? Tak se ptají v dotazníku zástupci odborných společností zhruba tisícovky budoucích praktických lékařů v předatestační přípravě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Chceme zjistit, co by přimělo mladé lékaře k tomu, aby odešli na venkov, kde jich je nedostatek, a provozovali tam praxi. Je to poprvé, kdy se zkušení lékaři ptají nastupující lékařské generace, jak vnímá práci na venkově,“ řekl Právu David Halata, venkovský lékař v Hošťálkové na Vsetínsku. O tomto tématu chce mluvit i na víkendové konferenci praktiků v Praze, na niž se chystá asi tisíc lékařů.

„Na Vysočině nemají tisíce lidí svého praktického lékaře. Když potřebují vystavit neschopnost, nemají za kým jít. Takových míst brzy přibude. Je to časovaná bomba, situaci je třeba řešit,“ tvrdí Halata. Podle něj je zhruba polovina všech praxí praktiků na venkově. „Přesto mladí lékaři míří do měst,“ říká lékař.

Nedostatek lékařů na venkově řeší i další evropské země. Ve Velké Británii zjistili, že pomáhá, když část předatestační přípravy absolvuje lékař na venkově. V Norsku zase vypozorovali, že peníze neudrží lékaře mimo město příliš dlouho. „Někdy nad nimi převáží hodnoty, jako je dostupnost škol pro děti, práce partnera a tak dále,“ tvrdí Halata.

Všeobecná zdravotní pojišťovna a i ministerstvo zdravotnictví se různými dotačními programy pokoušejí nalákat mladé lékaře k otevření praxe na venkově, zájem je ale zatím minimální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám