Hlavní obsah

Kritici přesunu ambasády do Jeruzaléma jsou srabi, řekl Zeman na oslavě výročí Izraele

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě hostí oslavu k 70. výročí vzniku Izraele. Na slavnostní recepci pro více než tisícovku pozvaných pozvaných hostů vystoupil s projevem, v němž označil kritiky plánovaného přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma za sraby.

Projev Miloše Zemana k výročí vzniku Izraele Video: Novinky/ČTK

 
Článek

Zeman stejně jako americký prezident Donald Trump přišel před časem s návrhem, aby se česká ambasáda přestěhovala z Tel Avivu do Jeruzaléma, jehož status dosud není vyjasněný. Jako hlavní město si Jeruzalém nárokují jak Izraelci, tak Palestinci.

„Někteří Evropané a nejen oni kritizují tento návrh (přesun ambasády), nazývám je sraby. Není to moc zdvořilé, ale je to upřímné,” řekl Zeman na adresu států, které se stěhováním ambasád nesouhlasí.

USA mě kopírují, tvrdí Zeman

V anglickém projevu se Zeman ohradil proti tomu, že kopíruje americký návrh, naopak USA prý kopírují ten jeho.

Přesun podle něj má mít tři fáze, během první vznikne v Jeruzalémě honorární konzulát a v rámci druhé fáze budou z Tel Avivu přesunuta sídla zastoupení agentur Czech Invest, Czech Tourism, Czech Trade a Českého centra. Třetím krokem pak má být přesun samotného velvyslanectví. Premiér Izraele Benjamin Netanjahu prý Zemanovi řekl, že v takovém případě věnuje Čechům svůj dům.

Ministerstvo zahraničí Zemanova slova o květnovém otevření honorárního konzulátu následně potvrdilo, bude v západním Jeruzalémě, povede ho Dan Propper. Do konce roku se v Jeruzalémě otevře také České centrum, uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Chceme tak svou přítomnost v Jeruzalémě posílit a napomoci rozvoji vzájemné spolupráce v celém spektru oblastí,” napsala česká diplomacie. Tento krok ale podle prohlášení MZV nemá žádný vliv na konečnou dohodu o Jeruzalémě a Česká republika plně respektuje společnou pozici Evropské unie, která považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i budoucího státu Palestina.

Zeman se dlouhodobě netají svými sympatiemi k židovskému státu, který je klíčovým spojencem ČR v blízkovýchodním regionu. Převzal proto nad akcí, která probíhá ve Španělském sále, záštitu.

Stát Izrael vznikl 14. května 1948, 70. výročí vyhlášení nezávislosti si ale Izraelci připomněli podle židovského kalendáře už 19. dubna. [celá zpráva]

Někdejší Československo ostatně po druhé světové válce napomohlo vzniku Izraele mj. dodávkami stíhacích letadel a výcvikem pilotů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám