Hlavní obsah

Demonstranti chtěli proniknout na sjezd KSČM, zasáhla policie

– Nymburk • Aktualizováno

Několik účastníků protestu proti rostoucímu vlivu komunistů se pokusilo asi hodinu po poledni proniknout do Obecního domu v Nymburku, kde se v sobotu koná volební sjezd KSČM. Policisté jim v tom zabránili, vytlačili je ze schodiště. Na místě jsou i členové antikonfliktního týmu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Satirický průvod proletářských maškar prošel od vlakového nádraží v Nymburce k Obecnímu domu.

Článek

Protest pokračuje na prostranství před Obecním domem, kde se sešlo několik stovek odpůrců komunistů. Vadí jim také účast prezidenta Miloše Zemana na dnešním vrcholném setkání KSČM, což se stalo poprvé v polistopadové historii země.

Protestující už od rána na transparentech a skandováním hesel dávají nesouhlas s politikou komunistické strany a připomínají její spjatost s totalitní KSČ. Zhruba 500 lidí se po poledni vydalo z nymburského nádraží k Obecnímu domu, při příchodu k dějišti sjezdu provolávali hesla "Rudé zrůdy" či "Soudruzi, pojďte ven".

Protest na sjezdu KSČMVideo: Novinky

Bouři nevole a pískot vyvolal u Obecního domu příjezd i odjezd Zemana. "Objímej stromy, ne komunisty," hlásal jeden z transparentů, kteří lidé postavili k cestě. Zeman demonstrantům, z nichž někteří měli na sobě uniformy bývalé Veřejné bezpečnosti nebo pionýrské kroje, z auta pokynul.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policie s demonstranty před Obecním domem

Pořadatelé před Obecní dům, kde se komunistický sjezd koná, postavili traktor s valníkem, který slouží jako improvizované pódium. Před něj demonstranti postavili poutač hlásící, že komunisté jsou podle nich přes třešně a šeříky vrazi. "Komunisté v době, kdy byli u moci, vystupovali na valnících od traktoru. Tak jsme se rozhodli využít příležitosti, že máme známé, kteří pracují na poli, a půjčili jsme si od nich valník," řekla jedna z organizátorek protestní akce Petra Melingerová.

Projev Miloše Zemana na sjezdu KSČMVideo: Novinky

Dopoledne delegáti vyslechli projev Zemana a dosavadního předsedy Vojtěcha Filipa, odpoledne zvolí nové vedení strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám