Hlavní obsah

Výzvy k válčení v Sýrii? Ovčáčkův Twitter je soukromá záležitost, myslí si jeho nadřízený

Novinky, jas

Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře byla nedávná vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka v souladu s názory Miloše Zemana. Ovčáček na twitterovém účtu @PREZIDENTmluvci v souvislosti s úderem USA, Velké Británie a Francie v Sýrii doporučoval diskutujícím s odlišným pohledem, aby šli bojovat do Sýrie, a osočoval je, že podporují válku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, v popředí prezident Miloš Zeman

Článek

Mynář slíbil, že vyjádření hradního úředníka prověří. Nakonec však dospěl k názoru, že účet je soukromý.

A to i přesto, že mluvčí jeho prostřednictví běžně informuje o oficiálních záležitostech a má jej uveden na stránkách Hradu, kde je tabulkově veden jako ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky.

Mynář tvrdí, že „celý Hrad” stojí jednotně za názorem Zemana a útok na Sýrii považuje za nešťastný a zbytečný. „Tyto věci se válečným způsobem řešit nemají,” řekl Mynář. Jak podle něj tyto záležitosti dále Ovčáček komentuje „na svém soukromém Twitteru”, je jeho věcí.

Foto: printscreen Hrad.cz

Vizitka prezidentova mluvčího na stránkách Hradu

Dodal zároveň, že jeho vyjádření odpovídají „duchu” toho, co si o útoku na Sýrii myslí prezident, a byla proto v pořádku. „Nebudu z toho vyvozovat žádné důsledky, protože hájí stejný názor jako pan prezident,” dodal kancléř.

Nejasnosti kolem Ovčáčkova twitterového účtu nejsou nové. Již dříve se na tento komunikační kanál zaměřil například Syndikát novinářů, jemuž podobně jako mnoha dalším nebylo zřejmé, kdy tweety vyjadřují stanovisko prezidenta a kdy jde o osobní pohled Jiřího Ovčáčka. Hrad tehdy tvrdil, že úředník „vždy zcela jasně odděluje svá vyjádření jako soukromé osoby od prezentace názorů prezidenta republiky, kdy vystupuje jako jeho tiskový mluvčí”.

Ovčáček v reakci připomněl, že „většina twitterových účtů v politickém prostředí je soukromá”. „Jde tedy o zcela legitimní a standardní záležitost. Pokud uveřejňuji názory pana prezidenta, jde o věc zřejmou,” dodal mluvčí a přiložil printscreeny takovýchto vyjádření.

Foto: mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Jak na účtu @PREZIDENTmluvci poznat tweety s názory prezidenta

Prezident dotazy na relevanci účtu v minulosti odbýval připomínkou, že účet nebyl zřízen prezidentskou kanceláří a ta ani neplatí jeho provoz.

Mluvčí neopomněl konstatovat, že hodlá ve svých aktivitách na Twitteru dále pokračovat, a nic na tom prý nezmění okřikování ze strany politických odpůrců ani nenávistné reakce, „kterými jsou kavárenští uživatelé Twitteru proslulí”.

Anketa

Považujete twitterový účet prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka za soukromý?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
Celkem hlasovalo 1892 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám