Hlavní obsah

V Brně léčí bolest výpary z konopí. Nejsme hulírna marjánky, říká lékař

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) nabízí pacientům možnost tlumit bolest vdechováním výparů z konopí, a to pod dohledem zdravotníků. Jak upozorňují místní doktoři, nejedná se o doupě „huličů trávy”, ale seriózní lékařské pracoviště.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Pacientka Jana Slámová inhaluje léčebné konopí.

Článek

„Nejsme hulírna marjánky, za niž nás někteří omylem pokládají. Je propastný rozdíl mezi kouřením konopí a inhalováním výparů z něj,“ řekl Právu vedoucí Centra léčby bolesti nemocnice Radovan Hřib.

Pro tento ojedinělý zdravotnický postup vznikla coby součást centra vaporizační stanice. Je pojmenována po vaporizéru - přístroji, do něhož se vkládá půl gramu léčebného konopí. V zařízení se jím prožene zahřátý vzduch, který do vaku v horní části přístroje vytlačí výpary z konopí.

Pacient je pod dohledem zdravotníků vdechuje. Zhruba po pěti až deseti minutách by měl pocítit uvolnění svalů, zklidnění mysli a především celkovou úlevu.

Nemocnice otevřela jednotku po zhruba dvouletém vyjednávání. Zdravotníci museli například zajistit certifikáty pro přístroje, které budou využívat. Hřib eviduje přibližně osmdesát pacientů, kteří by mohli v nemocnici tlumicí léčbu s využitím vdechování konopí absolvovat.

Vdechování výparů z konopí by mělo pomoci například lidem s rakovinou nebo revmatikům

Nemocnice pro ně začala před dvěma roky vyrábět konopné tobolky. Vdechování je ale podle odborníků mnohem efektivnější a zajistí rychlejší nástup požadovaných zklidňujících účinků. Inhalace připomíná například všeobecně známé vdechování výparů z vincentky. Pacient při něm navíc nedostává do těla rakovinotvorné látky, jako je tomu u klasického kouření marihuany.

Pro dvaašedesátiletou Janu Slámovou, která se stala první pacientkou využívající techniku vdechování výparů z konopí, je vaporizační jednotka velkou nadějí. Doufá, že ji zbaví úporných bolestí, které ji kvůli vrozené vadě páteře trápí již 20 let. Ženě nepomohly ani čtyři operace a jen částečnou úlevu jí přinesly opiáty, které pravidelně užívá.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Pacientka Jana Slámová sedí u takzvaného vaporizéru, který nafukuje inhalační sáček pro léčebné konopí.

Vdechování výparů z konopí by mělo pomoci také například lidem s rakovinou, revmatikům a pacientům s mnoha dalšími zdravotními problémy.

Nemocnice má konopí dost

Systém bude fungovat tak, že pacientovi je v Centru léčby bolesti předepsáno konopí, které si přinese z nemocniční lékárny. Lékař mu pak na vaporizéru připraví vak s výpary a společně s ním bude sledovat účinky inhalace. Spolu s pacientem pak určí, jak velkou dávku konopí potřebuje.

Přestože se Česko potýkalo v minulosti s nedostatkem léčebného konopí, podle Hřiba jej má nyní nemocnice dost.

„Veřejnost by nás neměla vnímat jako kuřárnu, ale jako zdravotnické pracoviště dokládající pokrok české vědy. Účinky konopí na zdraví jsou jasně prokázané. Naším hlavním cílem je pomoci pacientům,“ zdůraznil Hřib.

Připomněl, že čeští vědci diskutovali o možnosti využít konopí k léčbě bolesti, stavů úzkosti a také nespavosti již za první republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám