Hlavní obsah

Fiala: Prezident mi řekl, že vládu má sestavovat jen a pouze Babiš

Novinky, ren
Aktualizováno

Hnutí ANO vyhrálo podle prezidenta s takovou převahou, že vládu by měl sestavovat jen jeho předseda Andrej Babiš. S tímto jasným vzkazem odcházel od prezidenta Miloše Zemana předseda ODS Petr Fiala. Na Hrad v úterý zamířil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Po jednání řekl, že je rád, že prezident preferuje vládu bez extrémistů.

Záznam: Briefing předsedy ODS Petra Fialy po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Prezident je přesvědčen, že Andrej Babiš jako vítěz voleb má být tím, kdo bude sestavovat vládu i nadále,” řekl po hodinovém jednání s prezidentem šéf ODS. Zeman je podle něj přesvědčen, že ANO vyhrálo s tak jasným rozdílem, že vládu má sestavovat „pouze Andrej Babiš”, což je podle něj pozice, kterou prezident zastává dlouhodobě a veřejně a on si ji tak pouze potvrdil.

Ačkoli se tak Fiala podle svých slov nedozvěděl na schůzce s prezidentem nic nového, měla podle něj i tak smysl. „Předseda nejsilnější opoziční strany se má osobně setkat s panem prezidentem. Nic nového jsem se nedozvěděl, což pro mě není dobrá zpráva, ale nezbývá mi nic jiného, než to respektovat,“ dodal Fiala.

Podle něj mu Zeman potvrdil, že jako konec jednání o vládě vidí průběh června. „Zatím jsme žádný časový plán neviděli. Jsme v politické krizi, pokud půl roku po volbách ještě nemáme vládu s důvěrou,” řekl Fiala Novinkám před jednáním.

ODS v loňských říjnových volbách skončila druhá se ziskem 11,32 % za prvním ANO s 29,64 % hlasů.

Piráti: Vládu s podporou KSČM nepodpoříme

Po Fialovi na Hrad v úterý zamířil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Je pro mě potěšující, že prezidentova preferovaná varianta by měla být vláda, které se nebudou účastnit extremisté. Byla by to koaliční vláda, kde by spolu fungovali ANO a ČSSD,“ řekl po schůzce s prezidentem Bartoš. Taková vláda by však zřejmě vznikla za podpory KSČM a Piráti ji podle Bartoše nepodpoří.

Záznam: Briefing po schůzce předsedy Pirátů Ivana Bartoše s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

Piráti se Zemana podle Bartoše dále ptali, co by se dělo, kdyby se Babišovi do června vládu sestavit nepodařilo. Pokud by Zeman nějaký termín navrhl a nebyl dodržen, byl by podle Bartoše „velmi rozzloben“.

Řešili i variantu pověření sestavením vlády jiného člena hnutí ANO. S tím by podle nich Zeman problém taky neměl, ale muselo by s tím přijít hnutí ANO.

Naopak jim Zeman zopakoval, že nepreferuje úřednickou vládu, předčasné volby nebo navržení jakéhosi kompromisního kandidáta na premiéra, na kterém by se shodla Sněmovna. To Zeman podle Bartoše považuje za velmi nepravděpodobné.

Na stole jsou dvě varianty

Piráty i ODS zajímaly všechny varianty především proto, že ještě minulý týden se zdálo, že jednání ANO s ČSSD zkrachovalo. V pondělí večer se však znovu sešlo vedení ČSSD a ANO, které sociálním demokratům sdělilo novou představu. Jaká je, ani jedna strana neřekla. [celá zpráva]

Prezident podle Fialy zopakoval, že jako nejpravděpodobnější variantu sestavení vlády vidí menšinovou vládu ANO s ČSSD podpořenou komunisty nebo jednobarevnou vládu ANO s podporou SPD a KSČM. To však výrazná část politiků ANO nechce. [celá zpráva]

Po nedělním jednání s Babišem prezident také řekl, že není na něm, aby vládu sestavoval. Ať mu Babiš přinese jakoukoli ze dvou zmíněných variant, prý ji podepíše. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám