Hlavní obsah

ANO nám sdělilo představu, řekl po jednání Hamáček. Víc to nikdo nekomentoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po deseti dnech od krachu jednání mezi ANO a ČSSD v pondělí večer lídři obou stran opět otevřeli debatu. Předseda ČSSD Jan Hamáček po schůzce uvedl, že ANO přišlo se svou představou, blíže ji ale nepopsal. Nejprve ji prý uslyší vedení strany. Schůzka trvala asi hodinu a půl. Hnutí ANO jednání nekomentovalo, prý to slíbilo ČSSD.

Záznam: TK po schůzce ČSSD se zástupci hnutí ANO v rámci vyjednávání o vláděVideo: ČTK

 
Článek

„Chci potvrdit, že hnutí ANO nám sdělilo svou představu, za jakých podmínek by mohlo pokračovat jednání o vládní spolupráci,“ řekl novinářům po jednání předseda ČSSD Jan Hamáček.

Co s hnutím ANO vyjednali, neřekl. „Tuto informaci uslyší první členové grémia a předsednictva a to rozhodne, zda nabídku akceptuje,“ doplnil s tím, že oba orgány se tento týden sejdou.

Hamáček novinářům poté řekl, že nechce komentovat ani atmosféry a pocity. „Nechci vysílat signály, než o tom budu informovat vedení ČSSD,” dodal lídr strany, který na krátkou tiskovou konferenci po jednání dorazil sám.

Hnutí ANO jednání nekomentovalo vůbec. Tisková mluvčí Lucie Kubovičová novinářům řekla, že to byla podmínka ČSSD, aby se to nejdříve dozvědělo vedení sociální demokracie. ANO podle ní nechce ohrozit jednání.

Obnovená jednání

Ke společnému jednání vyzvalo minulý týden předsednictvo hnutí ANO, které z větší části nechtělo menšinou vládu opřenou o Okamurovu SPD, jak doporučoval Andreji Babišovi i prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Za ČSSD se jednání účastnil její předseda Jan Hamáček a místopředsedové Jiří Zimola, Martin Netolický a Roman Onderka.

Od schůzky nic moc neočekávali. Zimola novinářům před schůzkou řekl, že ČSSD oficiálně a řádně ukončila jednání, takže dnes se nedá hovořit o schůzce u jednacího stolu.

Zimola: Jdeme si vyslechnout důvody k obnovení jednání

„My přijali nabídku Andreje Babiše a jeho kolegů, abychom se setkali,” uvedl Zimola, který spolu s Netolickým přišel do Sněmovny zhruba hodinu před jednáním situaci probrat s šéfem strany Janem Hamáčkem.

„Jdeme se sejít, abychom vyslechli, jestli se objevily nějaké nové důvody, proč bychom k jednacímu stolu s ANO zasednout měli,” dodal Zimola.

Jednání stojí především na klíčových personálních otázkách. Problém je především v obsazení ministerstva vnitra, ale třeba i financí. ANO se ani jednoho z resortů nechce vzdát. Na programu je podle obou stran již většinová shoda. Andrej Babiš o víkendu prohlásil, že v jednání o rozdělení ministerstev by chtěl mít jasno do pátku.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ještě minulý týden očekával, že s nějakou jasnější nabídkou přijde právě hnutí ANO. Pokud se tak stane, je připraven na pátek svolat předsednictvo, které by mělo odhlasovat, zda budou jednání o menšinové vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM obnovena.

Výběr článků

Načítám