Hlavní obsah

Američané poděkovali ČR za podporu po úderech v Sýrii

Aktualizováno

Spojené státy poděkovaly České republice za vyjádření podpory po úderu, který USA, Velká Británie a Francie podnikly na syrské cíle. Ministerstvo zahraničí o tom v neděli informovalo s odkazem na telefonát, který měl ministr Martin Stropnický (ANO) americkým protějškem Johnem Sullivanem.

Foto: ČTK

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Telefonicky jsem hovořil s úřadujícím ministrem zahraničí USA Johnem J. Sullivanem, který mě informoval o detailech vojenské akce. Poděkoval za vyjádření podpory a ČR označil za spolehlivého spojence,” uvedl Stropnický.

Sullivan rovněž ocenil, že Česko má v Damašku ambasádu, která zastupuje i americké zájmy.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu označil zásah v Sýrii za nevyhnutelný. Stropnický uvedl, že bylo třeba dát najevo, že použití chemických zbraní je nepřípustné. Uvedl, že Rusko zablokovalo několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN ohledně chemických zbraní v Sýrii, a proto byl podle něj zásah legitimní i bez mandátu Rady bezpečnosti.

Útok již v sobotu podpořily opoziční ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zdrženlivější byli Piráti a ČSSD. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na zásah uvedl, že vojenské řešení by mělo být až poslední v řadě. Zásah důrazně odmítly i KSČM a SPD.

Sullivan v rozhovoru se Stropnickým podle ministra vyzdvihl význam toho, že zásah v Sýrii byl společnou operací spojenců a že reagoval na chemický útok v Dúmá.

Sarin a chlór

„(Sullivan) potvrdil, že závěry zpravodajských služeb USA jednoznačně prokázaly použití chlóru a sarinu v Dúmá, jak ostatně uvádí i zpráva WHO. Dodal také, že cílem byly přesně vytipované objekty, kde se chemické zbraně vyráběly či skladovaly a že mise splnila svůj účel, tj. že syrské chemické kapacity utrpěly citelný zásah. Tím bylo vysláno jasné varování všem, kdo by chtěli chemické zbraně nadále používat. Nejsou známy žádné ztráty na životech,” uvedl Stropnický.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardování v Sýrii - Před a poVideo: AP

Spojené státy, Británie a Francie v noci na sobotu podnikly koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na možný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Rusko i Sýrie taková obvinění odmítají. Útok podpořilo i NATO. Syrská státní média jej označila za flagrantní porušení mezinárodního práva. Moskva akci spojenců odsoudila a svolala kvůli ní mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám