Hlavní obsah

Ve Sněmovně se sešli lídři pěti stran, řešili vznikající vládu s podporou komunistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci pětice stran ve Sněmovně ve středu večer projednali aktuální politickou situaci a průběh vyjednávání o vládě. Předseda Starostů a iniciátor akce Petr Gazdík řekl, že šlo o neformální schůzku, na které si vzájemně sdělili své postoje k sestavování vlády. Schůzky se zúčastnili zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Sociální demokraté nakonec nedorazili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Článek

„Vzájemně jsme se informovali o svých pozicích a názorech na současnou situaci,” řekl Gazdík. Poznamenal, že svolání schůzky nebylo reakcí na úterní setkání prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), při němž prezident předsedovi ANO doporučil jednat o vládě s KSČM a hnutím SPD. [celá zpráva]

„Byla to pravidelná schůzka demokratických stran, které se spolu baví o vidění té situace, o konkrétních problémech a o fungování Sněmovny,” podotkl Gazdík. Podobné schůzky podle něj mají smysl a chce v nich pokračovat.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš sdělil, že od jednání žádný výsledek neočekával. Strany podle něj představily své postoje po krachu koaličního vyjednávání mezi hnutím ANO a ČSSD a následném doporučení Zemana, aby ANO jednalo s KSČM a SPD.

„Shoda byla na tom, že prezentované varianty z Hradu i ve vyjádření ANO nejsou jediné a ve hře je stále varianta, kde Babiš není premiérem,” podotkl Bartoš. Podle něj by to mohlo odblokovat jednání o koalici s dalšími stranami.

Bělobrádek zopakoval svůj návrh

Gazdík podotkl, že předseda lidovců Pavel Bělobrádek své kolegy seznámil s návrhem na vyřešení vládní krize vznikem menšinové vlády ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Měla by 85 hlasů, což je víc, než kolika disponuje ANO.

Podle Gazdíka ale tématem jednání tento návrh nebyl. Poznamenal, že strany se už předtím vyjádřily poměrně jasně, že to nevidí v současné situaci jako reálné řešení. Bělobrádek v úterý tímto návrhem „inverzní vlády” kolegy překvapil a dočkal se od zástupců jednotlivých stran spíše výsměchu než pochopení. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů

České televizi Bělobrádek po středečním jednání ve Sněmovně řekl, že dostatečně nerezonují všechny možnosti, které se nabízejí. „Je tady možnost nějaké vlády, která bude polopolitická, úřednická, může tady být skutečně ta - sice málo pravděpodobná, ale také možná varianta - že by část poslanců za hnutí ANO uznalo (...), že je možné podpořit menšinovou vládu jinou,” řekl.

Svůj návrh hájil slovy, že výsledkem půlročního vyjednávání o vládě pod taktovkou hnutí ANO je nula. „Jestliže manažersky selhává půl roku, pak by měl dostat šanci někdo jiný. (...) Je to 85 poslanců a stačilo by 16 poslanců z hnutí ANO,” uvedl s tím, že je to jedna z mnoha možností.

Podle Bartoše se účastnící také shodli na tom, že by zemi neprospěly předčasné volby, kterými Babiš straší.

Filip u Zemana  

O aktuální situaci ve středu také jednal Zeman se zástupci KSČM. Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa jsou komunisté připraveni s ANO a SPD jednat. [celá zpráva]

Další schůzku má prezident naplánovánu na čtvrtek, kdy přijme v Lánech šéfa SPD Tomia Okamuru. Jednat také bude vedení ANO o svém dalším postupu. Příští týden pak za Zemanem zamíří představitelé lidovců, ODS a Pirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám