Hlavní obsah

Zeman mi doporučil jednat s SPD a KSČM, řekl Babiš

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

O budoucí vládě by měl Andrej Babiš (ANO) vyjednávat s hnutím SPD Tomia Okamury a KSČM. Babišovi to na úterní schůzce v Lánech poradil prezident Miloš Zeman.

Záznam: Vyjádření po schůzce prezidenta Miloše Zemana s premiérem v demisi Andrejem BabišemVideo: Novinky

 
Článek

Očekávaná schůzka trvala přes dvě hodiny. „Pan prezident mi doporučil pokračovat v jednání s SPD a komunisty. Svoláme předsednictvo a výbor hnutí a poradíme se, jak postupovat dál,” uvedl Babiš.

Řekl také, že Zemana překvapilo, že zkrachovala jednání s ČSSD. „Měl pocit, že došlo k dohodě na programu, že rozdělení postů je detail. Má názor, že ta nabídka byla velkorysá,” prohlásil Babiš.

Možnost, že by Zeman jmenoval premiérem někoho jiného než Babiše, prý není reálná. Vedení ANO se v úterý ptalo poslanců, kteří se prý shodli, že jediným kandidátem na premiéra je on.

Problém je trestní stíhání

Po tom, aby Zeman jmenoval jiného premiéra, volají někteří politici z opozičních stran. Podle nich by se situace ihned odblokovala. Většině vadí, že by v čele kabinetu měl sedět trestně stíhaný premiér. Babiše policie stíhá kvůli kauze Čapí hnízdo.

Opoziční strany vyjma ANO, SPD a KSČM budou o takové variantě jednat ve středu večer ve Sněmovně. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek přišel s tím, že ODS, Piráti, ČSSD, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN mají dohromady v dolní komoře 85 mandátů. Mohla by tak podle něj vzniknout menšinová vláda, kterou by tolerovalo hnutí ANO. [celá zpráva]

Pravděpodobnost, že by Zeman na takovou možnost přistoupil a jmenoval premiérem někoho jiného než politika z hnutí ANO, je ale téměř nulová. Zeman má s Babišem dlouhodobě nadstandardní vztahy, sympatie vyjadřuje i k hnutí SPD Tomia Okamury.

Reklama

Výběr článků

Načítám