Hlavní obsah

Tajemní Rusové měli ve hře o Nikulina slibovat peníze za lobbing u Pelikána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozhodování o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina podle Radiožurnálu provázely zpravodajské hry. Rozhlas zveřejnil, že zmapoval činnost několika lidí, především cizinců, kteří se loni snažili za příslib peněz z Ruska zajistit lobbing u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Chtěli, aby byl Nikulin vydán do své domovské země.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO)

Článek

Podle Radiožurnálu si tři tajemní Rusové údajně prostřednictvím gruzínské podnikatelky žijící v Karlových Varech objednali pomoc.

Majitelka gruzínské restaurace díky dalším lidem našla bývalého pražského vrchního státního zástupce v Praze a nyní advokáta Stanislava Mečla, který byl před rokem Pelikánův poradce, a měl tak k němu přímý přístup. Ten měl podle serveru Pelikána přesvědčit. Mečl prý napsal ministrovi sérii zpráv. Pelikán s ním ale komunikoval jen obecně, a nakonec Nikulina vydal do USA.

Mečl přesto vypsal fakturu na půl miliónu korun a poslal ji gruzínské podnikatelce. „Já ho ale nenajala, byla jsem jen prostředník,“ řekla Radiožurnálu. Podle něj si Mečl za „předběžné projednání s ministrem spravedlnosti“ účtoval 300 tisíc korun.

Bylo to turbulentní, prohlásil Pelikán

„Ptal se, jestli je možná nějaká dohoda s vládou o vydání do jiné země než do USA. To jsem odmítl a tím to skončilo,“ řekl rádiu Pelikán.

Ten už se dříve zmiňoval o tom, že pobyt Nikulina v ČR je pro zemi „velkým bezpečnostním rizikem” a odvolával se přitom na poznatky českých tajných služeb, podle kterých existoval velký zájem na tom, aby Nikulinovo vydání do USA bylo zmařeno. [celá zpráva]

„Není to, o čem jsem mluvil, ale ukazuje to, že aktivity kolem Nikulina byly silné a bylo to turbulentní,“ upřesnil nyní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám