Hlavní obsah

Vydání Nikulina bude mít dopad na vzájemné vztahy, varoval ruský velvyslanec

– Praha
Novinky,

Ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij ve středu na tiskové konferenci varoval, že vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA zhorší vzájemné vztahy mezi Ruskem a Českou republikou. Jak by se to přesně mělo projevit, neupřesnil. „Uvidíme,” řekl.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ruský velvyslanec v České republice Alexandr Zmejevskij (uprostřed) na tiskové konferenci

Článek

O vydání Nikulina, který byl předloni zadržen v Praze, žádali Američané i Rusové. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO), v jehož kompetenci bylo rozhodnout, nakonec upřednostnil USA. Letadlo s Nikulinem odstartovalo z Prahy minulý týden. [celá zpráva]

„Sdílíme pohoršení a zklamání z tohoto kroku. Ti, kdo rozhodovali o vydání, dali přednost spojeneckým vazbám. Toto rozhodnutí považujeme za záměrný politicky motivovaný krok České republiky, který je zaměřen na oslabení konstruktivního základu bilaterálních vztahů. Situace kolem Jevgenije Nikulina bude mít špatný dopad na vzájemné vztahy. Jak se to projeví, uvidíme,“ řekl ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

„Je smutné, že nebyly využity všechny právní možnosti a převážila spojenecká loajalita, která se stala v poslední době prioritou,“ dodal velvyslanec.

Uvedl také, že Česko nevěnovalo patřičnou pozornost ruským výzvám, že v podmínkách „rozvinuté protiruské hysterie v USA” nemůže Nikulin počítat se spravedlivým procesem.

„Když se Nikulin ocitl na území USA, hrozí mu třicet let. A není tu možnost, že při takovém pružném přístupu výše trestu nestoupne na 85 let? V takovém případě stoupá i odpovědnost těch, kdo tady rozhodovali o vydání,“ řekl Zmejevskij.

Jevgenij Nikulin
Údajného hackera zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Kromě USA o jeho vydání žádali i Rusové. V případu se angažoval i prezident Miloš Zeman a při návštěvě v ČR o něm mluvil i šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Nakonec ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) rozhodl o vydání mladíka do USA, letoun s Nikulinem odstartoval z Prahy krátce po půlnoci 30. března.

Dodal, že obvinění ze strany USA se měnila a že Nikulinovi připisovaný hackerský útok původně Američané připisovali Číňanům. Zmínil také, jak vysoké tresty hrozí obchodníkovi se smrtí Viktoru Butovi, který byl vydán do USA z Thajska.

Upozornil i na to, že Nikulin byl vydán zhruba v době návštěvy předsedy americké Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v Praze a že „je těžké si nevšimnout shody okolností provázejících vydání ruského občana.“

Zmínil i to, že Nikulin byl vydán v noci, aniž by byl informován jeho právník, což „spíše připomíná operaci tajných služeb“.

„Je signifikantní, že několik dní před přijetím rozhodnutí už na letišti čekalo americké letadlo,“ řekl také Zmejevskij.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám