Hlavní obsah

Pelikán: Žádost USA o vydání Nikulina byla důvodnější než ruská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) hájí své rozhodnutí vydat ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA a nikoliv do Ruska tím, že americká žádost je důvodnější než ta ruská. Čin, pro který žádalo Nikulina Rusko, je bagatelní, zatímco v USA měl páchat závažnou trestnou činnost, řekl v pátek Pelikán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Článek

„Měl jsem dvě konkurenční žádosti o extradici, do USA a do Ruska, a tak, jak je v těchto případech běžné, jsem poměřoval závažnost trestné činnosti a zároveň to, jak daný stát usiloval o zadržení a vydání člověka své justici,” řekl Pelikán.

Z porovnání obou žádostí podle něj jasně vyšlo, že má vyhovět americké žádosti. „Tam je stíhán pro velmi závažnou trestnou činnost. USA na něj také vydaly zatykač a aktivně usilovaly o jeho zadržení. Naproti tomu Rusko se ozvalo, když už zadržen byl, a šlo o poměrně bagatelní trestný čin, navíc dosti starý. Dokonce byla otázka, zda není podle našeho práva promlčený,” uvedl ministr.

Nikulinův pobyt v ČR byl nebezpečný

Ministru spravedlnosti umožnilo učinit tento krok rozhodnutí Ústavního soudu, který ve čtvrtek odmítl Nikulinovu stížnost na přípustnost vydání jako zjevně neopodstatněnou. Podle ministra byl Nikulinův pobyt na území ČR spojen s bezpečnostními riziky, a i proto o vydání rozhodl rychle.

„Dlouhodobě jsme vyhodnocovali bezpečnostní rizika kolem pana Nikulina jako vysoká, takže jsme měli nastavená velmi přísná bezpečnostní opatření, a dále prodlužovat dobu, kterou setrvává na našem území, se nám zdálo zbytečné a nevhodné,” řekl Pelikán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám