Hlavní obsah

Babiš: Vyhostíme ruské zpravodajce. Kdo si myslí, že jim jde o dobro ČR, šeredně se plete

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) osvětlil svá slova o možném vyhoštění ruských diplomatů. Vyhoštění by se podle něj netýkalo diplomatů, nýbrž nedeklarovaných ruských zpravodajců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Už to označení 'diplomat' je špatně. Jsou to ve skutečnosti lidi, kterým se říká 'nedeklarovaní zpravodajci'. V Česku jich máme údajně nejvíc z celé Evropy,” napsal Babiš na Facebooku s odkazem na článek Novinek Ruská ambasáda v Praze je prošpikována špióny.

„A pokud si někdo myslí, že jim jde o dobro naší země, tak se šeredně plete. Navíc nás ruská strana skandálně obvinila z toho, že ten jed novičok se měl vyrábět u nás. Je to sprostá lež,” uvedl. Vyhoštění by se podle něj netýkalo skutečných diplomatů, nebo dokonce velvyslance, dodal.

Svět se nezhroutí, tvrdí Babiš o vypovězení

Ve svém tradičním příspěvku na sociální síti Babiš napsal, že Británie má podporu ČR. „I když odchází z Evropské unie, musíme dělat všechno pro to, aby Evropa zůstala silná a jednotná. Plus samozřejmě Británie je významný člen NATO a z hlediska evropské i alianční bezpečnosti je zásadním partnerem pro ČR,” dodal. Pokud Česko vypoví několik ruských zpravodajců, svět se nezhroutí, napsal.

Nemůžeme v Evropě pořád jenom něco odmítat
premiér v demisi Andrej Babiš

Zdůraznil i solidaritu s unijními zeměmi. „Bez ostatních evropských zemí za zády bychom nevyjednali zrušení (amerických) cel na ocel, což náš průmysl fakt potřebuje. Takže znovu opakuju, Británii musíme podpořit. Tečka. Nemůžeme v Evropě pořád jenom něco odmítat, a když je čas udělat jasné solidární gesto, tak zůstat stranou. Je potřeba, jak říká náš (vládní zmocněnec pro sport a bývalý hokejový reprezentant) Milan Hnilička, 'držet kabinu',” uvedl.

Summit EU minulý týden jednoznačně souhlasil s názorem britské vlády, že za incident je s největší pravděpodobností odpovědná Ruská federace. Zpravodajský web CNN o víkendu napsal, že dvacítka členských zemí EU, včetně Česka, by mohla vypovědět ruské diplomaty právě v pondělí. Babiš dřív řekl, že ČR zvažuje vyhoštění jednotlivců z ruského diplomatického sboru. O plánu informoval prezidenta Miloše Zemana.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám