Hlavní obsah

Škola odškodnila učitelku, již soudy očistily od nařčení ze zneužívání dětí

Právo, Miloslav Hradil

Svou bývalou učitelku Vandu Fabiánovou, která dostala výpověď kvůli údajnému zneužívání prvňáčků na škole v přírodě, odškodnila škola v Tršicích na Olomoucku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Učitelka Vanda Fabianová

Článek

Soudy však následně označily výpověď za neplatnou a konstatovaly, že nic závadného nespáchala. „Vím, že k vyrovnání došlo, ale bližší podrobnosti neznám. Ve škole jsem teprve od 27. února,“ řekla Právu v pátek Andrea Teplá, kterou obec vybrala za ředitelku v opakovaném výběrovém řízení.

Fabiánová učí nyní ve škole v Doloplazech, kam přešla i s částí svých žáků. „Škola se se mnou vyrovnala pouze v mezích, které jí nařizuje zákon. Místo roku a půl mi zaplatila ušlou mzdu za šest měsíců. O zbytek bych se musela soudit, což už dělat nebudu. Nechci už o kauze ani slyšet,“ řekla Fabiánová deníku Mladá fronta Dnes, který o vyrovnání, k němuž mělo dojít už v lednu, informoval jako první.

Tehdejší ředitel školy Jaromír Vachutka propustil učitelku v květnu 2016 po návratu ze školy v přírodě v Jeseníkách. Vadilo mu především to, že se kantorka při večerní hygieně zavírala s chlapci ze své třídy ve sprchách, kde je detailně instruovala, jak provádět hygienu v intimních partiích. Ředitel to označil za nepatřičné chování a zneužívání. Celý případ řešil okresní a následně i krajský soud.

Kontrolu hygieny chtěli sami rodiče

U soudů se však neprokázalo, že by učitelka při provádění hygieny žáků porušila nějaký předpis. Žádný totiž přesně nestanovuje, jak hygienu provádět a kontrolovat. Bylo proto pouze na její úvaze, jak to bude dělat.

V rozsudcích soudci zdůraznili i to, že o zvýšenou kontrolu při hygieně Fabiánovou požádali samotní rodiče a že jejich ratolesti nestrádaly a neutrpěly ani žádnou psychickou újmu. Škola musela zaplatit i soudní výlohy v řádu desítek tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám