Hlavní obsah

Letní čas podle lékařů nevadí, změna ano

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle platí letní čas. Jeho střídání je zbytečné a na škodu, tvrdí řada lékařů. Ale ne všichni odborníci souhlasí a upozorňují, že lidé by si měli spíše hlídat svůj denní režim a životosprávu. „Jsem pro jeden čas, a je jedno, jestli bude zimní, nebo letní. Samozřejmě že ten zimní je přirozenější,“ sdělila Právu dětská lékařka Hana Cabrnochová z Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dodala, že změna času vadí i dětem. „Malé děti se musejí až pět dní adaptovat, což je problém i u školáků, zejména prvňáků a druháků. Jsou unavenější, protože musí vstávat o hodinu dříve. A to ani nemluvím o ranním stresu v rodinách. Čas by měl být jeden a neměl by se střídat,“ uvedla Cabrnochová.

Naopak profesor Karel Šonka z neurologické kliniky a Centra klinických neurověd 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze soudí, že střídání letního a zimního času tolik nevadí. „Mnohem více má vliv na život a kvalitní spánek hektický nepravidelný denní režim lidí, stres, nedostatek odpočinku. Osobně nejsem proti letnímu času, ba dokonce by mohl být nastálo,“ řekl Právu.

Lidé by se podle jeho slov měli spíše zamyslet, zda třeba nepoužívají počítače dlouho do noci a podobně. I v důsledku toho někteří trpí nespavostí nebo usínají dlouho po půlnoci a přes den jsou pak malátní.

Vliv na psychiku

Jinak vnímá posun času Ivan B., 56letý klient psychiatrické ordinace Bronislava Kobedy v Praze. „Narušení určitých pevně daných rituálů má vždycky vliv na psychiku. Nehledě na to, že v prvních dnech jde při změně času také o posun světelnosti všedního dne, a i na to je řada lidí dost citlivá. Může to rozhodit na hodně dlouho,” poznamenává.

Klinický psycholog doktor Martin Kořán z pražské Nemocnice Na Homolce k tomu dodává, že někteří lidé se střídáním času mohou mít psychické problémy. „Ono se řekne jedna hodina sem, jedna hodina tam, ale určitá zátěž pro organismus to je.“

Posun času o hodinu dříve se také odehrává v období, kdy hodně lidí má chřipku. Tělo i mysl by měly odpočívat, a i změna denního rytmu může přispět k pocitům únavy.

Jak si tedy změnu času alespoň trochu zpříjemnit? „Nejlepším startem do dne je sklenice vody a vyvážená snídaně, která nám dá energii do celého dne,“ říká nutriční specialistka Incare polikliniky Budějovická v Praze Jana Svitálková. Podle ní nás kromě jídla po ránu může nastartovat i pohyb. Vyplaví se endorfiny a budeme mít lepší náladu.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní čas je přežitek, tvrdí astronomové

V noci ze soboty na neděli dojde v 2:00 k posunu času o jednu hodinu na takzvaný letní čas. Lidé se astronomů ptají, co říkají na jeho zavedení. „Každý rok...

Výběr článků

Načítám