Hlavní obsah

Herman kvůli Senátu ustoupil Drahošovi

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr kultury Daniel Herman bude za lidovce kandidovat na Chrudimsku, i když původně plánoval Prahu 4, kde bydlí. Právu ale řekl, že když se dozvěděl o kandidatuře Jiřího Drahoše právě v Praze 4, domluvili se, že si nebudou konkurovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr kultury Daniel Herman

Článek

„Je vhodné vytvořit pozitivní synergii a dát prostor tomu či onomu kandidátovi tam, kde pravděpodobnost ke zvolení je větší,“ řekl Herman. Využil proto nabídky z Chrudimi, kde místní lidovci chtěli, aby celostátní vedení navrhlo vlastního kandidáta, jak tomu bylo v minulosti. Třikrát v tomto okrsku vyhrál Pražan Petr Pithart.

V Praze budou kromě Drahoše kandidovat i s podporou lidovců další dva neúspěšní prezidentští kandidáti Marek HilšerPavel Fischer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Drahoš oznamuje kandidaturu do Senátu

Do Senátu zkusí štěstí také šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Budu se moci víc věnovat obvodu Náchod, v kterém bydlím a mám rodinu. Podstatné je také to, že Senát bude hrát důležitější roli než v minulosti jako pojistka demokracie a ústavnosti,“ dodal v pátek.

Obhajovat křesla budou senátoři za Vsetínsko, Zlínsko a Šumpersko Jiří Čunek, Patrik Kunčar a Zdeněk Brož.

Lidovci postaví vlastní kandidáty v necelé polovině z 27 senátních obvodů, o které se bude na podzim bojovat. Ve zbytku podpoří kandidáty z dalších středopravých stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám