Hlavní obsah

Na jaro si počkáme, oteplí se až v půlce dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když tento týden začalo astronomické jaro, na teplejší počasí si budeme muset ještě nejméně dva týdny počkat. Podle meteorologů budou současné nízké teploty pokračovat do začátku dubna. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Období od 26. března do 22. dubna bude jako celek teplotně slabě podprůměrné nebo průměrné,” uvedli meteorologové. Podle nich bude současné chladnější počasí pokračovat i v následujících dvou týdnech, kdy budou teploty většinou podprůměrné pro toto roční období. Nejnižší teploty se budou držet většinou kolem nuly, přes den se budou pohybovat kolem 10 °C.

Neznamená to však, že nemohou přijít náhlejší teplotní výkyvy. „Je velmi pravděpodobné, že během celého předpovědního období bude docházet ke krátkodobým, někdy i velmi výrazným změnám teplot,” uvedl ČHMÚ. Takovéto výkyvy jsou ovšem podle meteorologů pro tuto roční dobu obvyklé.

V příštích dvou týdnech tak může v noci i mírně mrznout, teploměr ukáže až minus dva stupně. Přes den by se teplota mohla pohybovat v rozmezí pěti až 12 °C. „V dalších dvou týdnech se teploty dostanou k dlouhodobému průměru, přičemž teplotní minima budou nad nulou a maxima až kolem 15 °C,” tvrdí meteorologové.

Pršet bude hlavně v březnu

Oteplovat se sice bude jen pozvolna, ale alespoň nebude příliš pršet. „Srážek očekáváme nejvíce do konce března. Během dubna bude srážek o něco méně, než obvykle spadne v tomto ročním období. Z pohledu období jako celku budou srážky průměrné či slabě podprůměrné,” uvedl ČHMÚ.

Průměrná teplota v Česku od 26. března do 22. dubna byla v letech 1981 až 2010 sedm stupňů. Nejméně naměřili meteorologové v roce 1958, kdy byl průměr 3,6 stupně Celsia, naopak nejtepleji bylo v tomto období v roce 2009, kdy teploměr ukázal v průměru 10,8 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám