Hlavní obsah

Vyhoštění diplomatů by dopadlo i na ruské špióny v Česku

Právo, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhoštění některých ruských diplomatů, o němž po evropském summitu hovořil český premiér Andrej Babiš (ANO), by se dotklo i ruských tajných služeb. Jak dlouhodobě upozorňuje Bezpečnostní informační služba (BIS), jejich aktivita na našem území roste, přičemž řada ruských zpravodajských důstojníků využívá diplomatické krytí.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Náměstí Pod kaštany v Praze 6, kde sídlí Velvyslanectví Ruské federace.

Článek

Z poslední zprávy BIS vyplývá, že u nás řada špiónů působí na ruském velvyslanectví bez toho, aniž by svou příslušnost k ruské tajné službě oproti zvyklostem dalších států včetně ČR přiznávali.

Na ruské ambasádě v Praze i konzulátech v Brně, Karlových Varech a Ostravě působí zhruba padesátka ruských diplomatů. S sebou mají rodinné příslušníky a k dispozici mají i početný ruský servisní administrativně technický personál. Celkem jde o víc jak 130 lidí.

Oproti tomu ČR má v Rusku jen zhruba dvacítku diplomatů. Pokud by Česko ruské diplomaty nebo pracovníky ambasády vyhostilo, musí počítat s tím, že Rusko recipročně učiní stejný krok.

Ryze politické rozhodnutí

„Samozřejmě o této možnosti se diskutuje, ale pokud by mělo dojít k vyhoštění ruských diplomatů, bude se jednat o výsostné politické rozhodnutí,“ reagoval na slova premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) mluvčí BIS Ladislav Šticha s tím, že tato česká tajná služba vládě pouze poskytuje informační servis.

Ruský diplomatický personál zůstává nejvýznamnějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem cizí moci
zpráva BIS

„BIS už předala veškeré potřebné informace,“ dodal. Kolik ruských diplomatů nebo personálu je ve skutečnosti příslušníky ruských tajných služeb, však odmítl komentovat.

Bývalý šéf ÚZSI (tedy české civilní rozvědky) Karel Randák je přesvědčený, že pokud nakonec Česko skutečně ruské diplomaty vyhostí, půjde ve všech případech buď o příslušníky ruských tajných služeb, nebo spolupracovníky.

Ruští diplomaté jako potenciální hrozba

O tom, že ruští špioni s diplomatickým krytím mohou představovat potenciální hrozbu pro české zájmy, vědí i čeští zpravodajci. „Ruský diplomatický personál tak zůstává nejvýznamnějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem cizí moci,“ píše BIS.

Ruští špióni se tak dostávají k citlivým interním informacím a mají velmi dobrý přehled o dění v zákulisí zdejší politické scény.

Reklama

Související články

EU: Za útok na Skripala je odpovědné Rusko

Prezidenti a premiéři ostatních zemí Evropské unie souhlasí s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou v jihobritském Salisbury je velmi pravděpodobně...

Výběr článků

Načítám