Hlavní obsah

Armádě bude velet Opata, prezident s tím souhlasí

Právo, dan

České armádě v příštích třech letech bude od prvního května velet generálporučík Aleš Opata, který má v armádě pověst přímočarého vojáka. S jeho jmenováním souhlasil prezident Miloš Zeman.

Foto: Armáda ČR

Aleš Opata

Článek

„Náčelníkem generálního štábu bude generál Opata. Návrh podepsal pan prezident a kontrasignoval pan premiér,“ řekla ve čtvrtek ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO). Od Opaty hlavně očekává, že prosadí nový model velení generálního štábu a bude lépe komunikovat s vedením ministerstva hlavně při zadávání nákupů vojenské techniky.

Opata, který byl sedmkrát v zahraniční misi a většinu kariéry velel bojovým a výsadkářským jednotkám, vystřídá v čele armády armádního generála Josefa Bečváře. Ten měl mandát až do konce června a žádal ministryni, aby mu ho prodloužila až do konce roku. „To jsem ale odmítla akceptovat,“ uvedla před časem Šlechtová.

Opata je vojákem 31 let. Postupně prošel řadou funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. Byl třikrát v misi OSN, například během občanské války v bývalé Jugoslávii, či velel české misi v Afghánistánu. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám