Hlavní obsah

Rezignace Maradové? Babiš má signály o špatném hospodaření pozemkového úřadu

Aktualizováno

Odchod Svatavy Maradové z čela Státního pozemkového úřadu (SPÚ) může souviset s hospodařením instituce. Ve středu to naznačil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Maradová v úterý oznámila, že skončí, a dodala, že její krok přispěje ke koaličnímu jednání o složení vlády. Tu chce ANO sestavit s ČSSD a podporou KSČM. Maradovou jmenoval v roce 2014 na základě výběrového řízení lidovecký ministr Marian Jurečka.

Foto: úřad pozemkový Státní, ČTK

Ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová

Článek

Podle Babiše nemá výrok Maradové s vyjednáváním o vládě nic společného. „Její prohlášení je absolutně nesmyslné. Nemá to souvislost, nerozumím tomu vyjádření,” řekl Babiš na tiskové konferenci.

„Doufejme, že to hospodaření pozemkového úřadu bylo v pořádku. Já mám signály, že nebylo,” poznamenal premiér. Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek řekl, že vnitřním auditem úřad prošel naposledy v roce 2015. O důvodech, proč Maradová odchází, nechtěl spekulovat. Sám však připustil, že výhrady k její práci měl.

Na opakovaný dotaz, k čemu přesně, uvedl, že k řízení úřadu. Dodal, že bude chtít zkontrolovat podřízené organizace pod ministerstvem, včetně SPÚ, což také ředitelům včetně Maradové řekl.

Později ministr oznámil, že nařídil audit SPÚ. Zároveň odmítl vyjádření Maradové o politické motivaci její rezignace.

Maradová by měla skončit během měsíce

Maradová by funkci podle informací ČTK měla opustit asi během měsíce. Milek ve středu řekl, že rezignaci ještě nedostal. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vidí za odchodem nátlak a snahu ANO měnit lidi ve státní správě. Babiše požádal, aby předložil fakta.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. Sedmačtyřicetiletá Maradová vedla úřad od poloviny června 2014. Řízením pozemkového úřadu byl před ní pověřen Martin Vrba po odvolání bývalého ředitele Petra Šťovíčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám