Hlavní obsah

Neříkejte nám kluci, my vám taky neříkáme strejdo. Piráti připravili kuchařku pro Babiše

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Premiér v demisi Andrej Babiš před dvěma týdny na mimořádné schůzi vmetl poslancům, ať mu připraví kuchařku, jak s nimi má jednat. Pirátská strana to vzala doslova a kuchařku pro Babiše opravdu připravila. Předseda Pirátů Ivan Bartoš dokument přinesl na úterní schůzi dolní komory.

Andrej Babiš žádá kuchařku - jednání PS 9.3. 2018Video: psp.cz

 
Článek

„My jsme připravili verzi kuchařky, jak jednat s Piráty. Tady je jedna pro pana Faltýnka,“ ohlásil v úterý na plénu Bartoš. Babiš na jednání Sněmovny chyběl. „Všichni ostatní to dostanete formou e-booku,“ vzkázal šéf Pirátů poslancům ANO.

Na úvodní straně je jako zadavatel uvedený Andrej Babiš, jako zpracovatel Piráti. Babiš totiž před dvěma týdny na mimořádné schůzi Sněmovny emotivně křičel, ať mu ostatní strany připraví kuchařku, jak s nimi má jednat.

Piráti Babišovi například radí, aby říkal pravdu jak poslancům, tak veřejnosti. „Když vaši koaliční partneři zvýší důchody a vy jste jako ministr financí zásadně proti, nemůžete najednou před volbami tvrdit, že jste důchody zvedl vy. Sice vám to může přidat nějaké hlasy, ale někteří lidé vás pak mohou považovat za lháře. A to byste přece nechtěl,“ vzkazují Piráti šéfovi ANO.

Namísto nálepkování byste se mohl pokusit o věcnou debatu a argumentaci
Piráti k Andreji Babišovi

Další rada zní, že by měl premiér dodržovat dohody. Piráti uvádějí příklad na Komisi pro činnost Poslanecké sněmovny.

„Chtěli jsme lidem přiblížit politiku projektem Otevřená sněmovna, a proto jsme chtěli funkci předsedy Komise pro činnost PSP. A tak jsme se i na jednání domluvili. Vy a vaši poslanci jste na to ale těsně před volbou záhadně zapomněli. A případů, kdy nedržíte dohody, bylo daleko víc. To nepůsobí moc věrohodně,“ stojí v kuchařce.

Babiš by měl podle Pirátů také odpovídat na otázky, na které se ho ptají. Zároveň by se měl vyvarovat nálepkování. Tato rada se týká předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka, jehož Babiš několikrát označil za nového Kalouska.

„Jakub Michálek je originál, žádný remake nikoho. Namísto nálepkování byste se mohl pokusit o věcnou debatu a argumentaci. Je to sice o poznání složitější, ale o to profesionálněji pak budete působit,“ doporučují Piráti.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jakub Michálek, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (všichni Piráti)

Na závěr přichází asi snad nejdůležitější rada. „Neříkejte nám kluci, my Vám taky neříkáme strejdo (a navíc máme i holky),“ vzkazují Piráti. Když o straně Babiš několikrát mluvil, oslovoval poslance právě takto, například při interpelacích 1. března, kdy se ho pirátští poslanci ptali na odvolání šéfa GIBS Michala Murína. Pirátů se tehdy zastala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a vyzvala Babiše, aby své kolegy nenazýval kluky.

Tehdy také Babiš Pirátům vzkázal, ať si nastudují monitoring médií, protože on prý nikdy neřekl, že se chystá Murína odvolat. [celá zpráva] V pondělí nicméně zahájil s Murínem kázeňské řízení, které ho může postavit mimo službu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám