Hlavní obsah

Babišův tlak a kontroly paralyzují GIBS, napsal Murín podřízeným

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín, proti němuž v pondělí zahájil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) kázeňské řízení, se v otevřeném dopise obrátil na své podřízené. Píše v něm o údajné skandalizaci, jíž je vystaven, i o tlaku, jemuž musí čelit právě i příslušníci GIBS. Premiér a finanční kontroly podle Murína některé složky GIBS paralyzují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín.

Článek

„Slibovaná skandalizace na sebe opravdu nenechala dlouho čekat, a protože mám jen omezené možnosti obrany, tak jste vystavováni této skandalizaci i Vy,” napsal Murín, který kolegům poděkoval za odváděnou práci.

Šéf GIBS se už na konci února svěřil médiím, že ho Babiš vyzval k rezignaci, což prý premiér v demisi odůvodnil ztrátou důvěry. „Když se dohodneme, tak to prý bude bez skandálu,” popsal tehdy jednání Murín. [celá zpráva]

Na odvolání Murína z funkce zatím nedošlo, ostatně není to tak jednoduché, Babiš však chce ředitele inspekce odstavit kvůli přestupku. [celá zpráva]

„Množství úkolů, požadavků a dotazů od premiéra a z finanční kontroly mnohonásobně překračují i jinak náročné dny naší služby. Některá pracoviště byla doslova paralyzována od běžné činnosti, ale nechtěli jsme se z úkolů vymlouvat ani se jim vyhýbat,” připomněl Murín mimořádnou kontrolu hospodaření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Ta přišla z ministerstva financí nedlouho poté, co se o hospodaření GIBS pochybovačně vyjádřil právě Babiš. Resort nicméně tvrdí, že kontrola není na premiérovo zadání, který k takovému kroku nemá pravomoc.

Murín se zdržel dalšího komentáře a apeloval na podřízené, aby si na situaci udělali vlastní názor na základě svých pracovních zkušeností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám