Hlavní obsah

Smazat třídní fotky a shánět podpisy rodičů. Školy děsí nové nařízení EU

Právo, Jiří Mach

Školy obchází strach z nového nařízení EU, které zpřísňuje pravidla na ochranu osobních údajů (GDPR). Jasné podmínky stále ještě nejsou na světě a školy mají pochybnosti, jestli mohou i nadále vyvěšovat třídní fotografie a jména dětí na webu.

Foto: Ilustrační foto

Ilustrační foto

Článek

Také nevědí, kolik souhlasných podpisů rodičů bude zapotřebí, jaké náklady si plnění nařízení vyžádá, a především se hrozí haldy další administrativy. „Ještě se tím prokousávám, ale i mnohé další školy si zatím jen zadaly analýzy,“ řekla Právu prezidentka Asociace ředitelů ZŠ Hana Stýblová.

Nařízení má přitom vejít v platnost už 25. května. „Je to omezování prostoru pro prezentování školy,“ domnívá se Stýblová. Podle ní totiž už nebude možné jen tak vystavit fotku s popisky žáků. „Musíme mít dobře udělaný souhlas. Když ale někteří rodiče nebudou souhlasit, tak budeme začerňovat, některé třídy nebudeme prezentovat,“ obává se.

Budeme začerňovat, některé třídy nebudeme prezentovat
Hana Stýblová, prezidentka asociace

Právě kolem stvrzení souhlasu zákonného zástupce panuje nejistota. Podle Stýblové dřív stačilo, aby rodič jednou podepsal generální souhlas, a pak už měla škola pro propagaci volné ruce.

Dřív stačil souhlas mlčky

Nyní ale není jisté, jestli školy budou potřebovat jeden či dva podpisy rodičů nebo písemné potvrzení na každou akci školy zvlášť. Některé školy se ale snaží jeden neprůstřelný dokument vytvořit.

„Škola není od toho, aby se stále někoho ptala, jestli něco smí. Může to dopadnout tak, že než abychom se stále někoho ptali, tak nebudeme prezentovat vůbec. Přinejmenším v tom prvním období, než se naučíme v tom nařízení pohybovat, to tak může být,“ míní Stýblová.

Komplikace připouští i Dan Jiránek, zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí, který sdružuje 2713 obcí s 8,3 miliónu obyvatel. Obce jsou zakladateli většiny základních škol.

„Zveřejňování fotografií bylo diskutabilní už v minulosti, ale dříve se souhlasilo mlčky. Když dítě doneslo peníze na společné fotky, tak se škola oprávněně domnívala, že rodiče chtějí mít dítě na společné fotce,“ řekl Právu Jiránek.

„Teď bude nutný souhlas zákonného zástupce, někdy i dvou, kteří se ne vždy shodnou. A třeba když Anička Nováková vyhraje matematickou soutěž, i tam bude zcela nepochybně nutný jasně vyjádřený souhlas rodičů. A to i pokud tam byla s rodiči, kteří viděli, že se fotí,“ přiblížil Jiránek.

Podle něj si ale ředitelé nemusí dělat hlavu z prezentací fotografií ze školních akcí, jako jsou závody. „Pro reportážní fotografie existuje v nařízení výjimka,“ ujistil.

Domnívá se, že školy si i nadále vystačí s jedním formulářem pro souhlas rodiče, pouze bude muset být sepsaný šikovně, tak aby pokryl všechny situace. „Složitější to bude třeba v ochraně osobních údajů rodičů. Učitelé už nebudou moci rozesílat hromadné maily, ve kterých by byly vidět mailové adresy ostatních rodičů,“ dodal Jiránek.

Zavaleni papíry

Školy se hrozí zejména další administrativy a nákladů navíc. „Bude nás to stát hodně práce, spoustu peněz. A stálou nejistotu, že máme něco špatně. Kdybyste narazil na někoho, kdo vás chce nachytat, tak se mu to vždycky podaří,“ řekla Stýblová.

Podle ní už jen zadání analýzy, jak se s nařízením popasovat, stojí peníze, protože ředitelé při svém zatížení nemají na samostudium nařízení a jeho výklad čas ani prostor.

Že vzniknou na školy nové nároky, uznává i Jiránek: „I dosud sice musely školy chránit osobní údaje, ale nemusely o tom vést zvláštní záznamy. A nejhorší je, že i podle zprávy České školní inspekce dvě třetiny ředitelů jsou zavaleny administrativou a nemají dostatečnou právní podporu. Neutěšená situace se ještě zhorší.“

Kromě toho nařízení počítá i s tzv. pověřencem, který má správné nakládání s osobními údaji kontrolovat.

Podle Jiránka však nebude nutné, aby každá škola zřídila speciální pozici. Pověřence bude možné i sdílet. Obce jej musí mít také a mohou jeho služby školám, které zřizují, nabídnout. Tomáš Paták z Úřadu na ochranu osobních údajů připustil, že novinek pro školy je řada. Vzniká například právo pro děti určitého věku vydat souhlas se zpracováním osobních údajů samostatně, právo na přenositelnost údajů nebo právo „být zapomenut“.

Obecně však podle Patáka neznamená nařízenív řadě odvětví revoluční změnu. Odkázal na praktický manuál ministerstva školství, které jej zveřejnilo minulý týden na webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám