Hlavní obsah

Dopravu komplikuje sníh a námraza, přibývá nehod

• Aktualizováno

V řadě oblastí České republiky komplikuje v sobotu ráno dopravu sníh. Problémy jsou na Vysočině i na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a německou hranicí. Rozbředlý sníh leží i na silnicích v Praze, očištěná není ani magistrála. Přibývá také nehod.

BEZ KOMENTÁŘE: Na silnicích v Praze leží rozbředlá vrstva sněhuVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

V Praze od pátečního večera sněží, teploty se ráno pohybovaly kolem čtyř stupňů pod nulou. Řidiči ale musí počítat se sněhovými přeháňkami, na některých místech i s námrazou a nárazovým větrem. Dopravní podnik na webu upozornil cestující, že autobusy mohou kvůli počasí nabírat zpoždění. Před pátou ráno se na 21. kilometru Pražského okruhu u exitu Jinočany srazil kamión s autobusem. Zraněného řidiče autobusu převzala do péče záchranná služba.

Nehoda je hlášená i z D6 u Unhoště směrem na Prahu, kde je neprůjezdný pravý pruh. Na dálnici D1 na 175. kilometru u Devíti křížů směrem na Brno je hromadná nehoda.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších v sobotu hustě sněžilo.

Ve středních Čechách v noci napadl sníh a ještě ráno na řadě míst intenzivně sněžilo. Silnice jsou sjízdné, řidiči by ale měli dbát zvýšené opatrnosti. Silničáři v noci vyslali do terénu všechny sypače. „Vzhledem k tomu, že se v noci tvořila ledovka, tak jsme dokonce na území některých chráněných oblastí byli po dohodě s jejich správci nuceni použít chemický posyp pro zajištění bezpečnosti silničního provozu a fungování složek Integrovaného záchranného systému," uvedl dispečer.

Na silnice druhé a třetí třídy v regionu v noci vyjelo více než 160 sypačů, ráno se auta kvůli dalšímu sněžení musela do některých oblastí vrátit a silnice ošetřit znovu.

Sněhové přeháňky na Vysočině i přes den

Silnice na Vysočině jsou po sněhových přeháňkách sjízdné s opatrností. Zbytky sněhu byly ráno hlavně na vozovkách nižších tříd sypaných drtí. Hlavní tahy byly po chemickém ošetření mokré, uvedl Dalibor Tomšů z dispečinku krajské správy a údržby. Teploty v kraji do rána klesly na tři stupně pod nulu. Výstraha meteorologů na možnost tvorby náledí platí na Vysočině do 10:00. Se sněhovými přeháňkami musejí řidiči na Vysočině počítat i během dne. Kromě sněhových přeháněk byla v noci na dnešek v kraji místy i hustá mlha.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh zasypal KrkonošeVideo: Vladislav Prouza, Právo

Sněhové přeháňky či námraza mohou komplikovat sjízdnost řidičům v některých částech Moravskoslezského kraje, i když jsou silnice sjízdné. Ve vyšších polohách v horských oblastech udržovaných inertním posypem může být ujetá slabá vrstva sněhu. Na severu Olomouckého kraje sněžilo, silnice tam pokrývají zbytky rozbředlého sněhu a jsou sjízdné s opatrností. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách leží místy uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Silnice na jihu Moravy jsou některé sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Důvodem jsou sněhové přeháňky. Silničáři řidiče upozorňují také na namrzání vozovek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších v sobotu hustě sněžilo.

Podle Českého rozhlasu jsou problémy se sněhem také v Ústeckém kraji. Týkají se dálnice D8 do Drážďan v obou směrech. Potíže mají kamióny ve svahu. Problémy mají kamióny i na Děčínsku, kde se tvoří kolony na silnici směrem na Českou Lípu.

V Libereckém kraji leží na silnicích čerstvý sníh. Silničářům se zatím daří udržet všechny komunikace sjízdné. Policisté řešili od rána několik nehod.

Sněhové jazyky

Na řadě míst Pardubického kraje jsou sněhové přeháňky. Podle silničářů sněží v okolí Skutče, Poličky, Hlinska a Pardubic. V Královéhradeckém kraji ráno na některých místech, třeba na Náchodsku a Trutnovsku, sněží. Na otevřených úsecích v Krkonoších a v okrese Trutnov se tvoří sněhové jazyky. V nejvyšších horských oblastech na Rychnovsku a Jičínsku je na silnicích nižších tříd souvislá vrstva sněhu, kterou silničáři posypali drtí. Na chemicky ošetřovaných úsecích může být rozbředlá vrstva sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších v sobotu hustě sněžilo.

Na jihu Čech k ránu místy dešťové přeháňky přecházely ve sněžení, teploty klesly i tři stupně pod nulu. Silničáři měli nejvíc výjezdů na Táborsku, Strakonicku a na Jindřichohradecku. Po chemickém ošetření jsou silnice mokré, ale řidiči by měli jezdit opatrně. Někde mohou být namrzlé mosty nebo vozovky na okrajích lesů. V Karlovarském a Plzeňském kraji v noci napadlo i několik centimetrů sněhu. Na ošetřených silnicích sice začal ráno odtávat, ale ve vyšších polohách může na silnicích zůstávat a při teplotách kolem minus čtyř stupňů i namrzat.

Podle předpovědi meteorologů by mělo být v sobotu zataženo, na většině území lze očekávat občasné sněžení. Teploty mohou klesnout na minus pět, na horách až na minus devět stupňů Celsia. Místy meteorologové předpovídají tvorbu sněhových jazyků, na horách ojediněle i závějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám