Hlavní obsah

ČSSD chce, aby alimenty za neplatiče hradil stát. Vrací do hry zálohované výživné

Právo, Jan Martinek

Institut zálohovaného výživného, které schválila minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), ale poslanci pro něj už v minulém volebním období nestihli hlasovat, soc. dem. znovu oprášila. Poslankyně Alena Gajdůšková podala návrh, který vychází z původní vládní předlohy: pokud jeden z rozvedených rodičů neplatí na dítě alimenty, může si ten druhý požádat, aby jejich část dostával od státu. Ten by ji pak na dlužníkovi vymáhal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alena Gajdůšková (ČSSD) na archivním snímku

Článek

„Zvedli jsme vládní návrh, který se aktualizoval. Nově navrhujeme zkrátit lhůtu, po které si může rodič o zálohované výživné požádat, z původních tří měsíců na dva. Rodič by nově měl právo požádat si i v situaci, kdy by nedostával plnou výši soudem stanoveného výživného,“ uvedla ve středu Gajdůšková.

Vládní hnutí ANO mělo v minulosti se zálohovaným výživným problémy. Současná ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová Právu nedávno řekla, že opatření jako takové úplně nezavrhuje, ale že původní vládní předloha obsahovala spoustu chyb a nedořešených věcí.

Toho se ČSSD nebojí. „Zákon je komplexní, je v souladu s evropskými směrnicemi a řeší všechny nedostatky, které měla původní vládní předloha,“ řekla Gajdůšková. „ANO už návrh v minulosti podpořilo, takže s tím snad zásadní problém mít nebudou,“ doplnil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Stát prý umí lépe vymáhat

Opoziční politické strany návrh kritizovaly, podle nich by zálohované výživné byla jen další sociální dávka, kterou by stát neměl jak vymáhat. Hamáček uvedl, že návrh by zatížil státní kasu přibližně několika stovkami miliónů, a vymahatelnost výživného by podle něj zvýšil. „Je lepší, když to břemeno ponese stát, který má na vymáhání lepší prostředky než osamělá matka, nebo otec,“ myslí si předseda soc.dem.

„Pokud má pan premiér Babiš na to, aby na návštěvě Liberecka sliboval desítky miliónů, určitě má na to, aby uvolnil peníze tam, kde jsou skutečně potřeba,“ uvedl Hamáček. Narážel tak na nedávnou vládní návštěvu Libereckého kraje, kde premiér slíbil investice například do infrastruktury a revitalizace bývalého vojenského prostoru Ralsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám