Hlavní obsah

Vláda posvětila novelu služebního zákona, poslanecké návrhy vesměs odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila novelu služebního zákona, kterou připravilo ministerstvo vnitra. Kabinet si od novely slibuje větší zapojení odborníků zvenčí i změny systému hodnocení úředníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Článek

Změny ve služebním zákoně by měly primárně uvolnit režim zaměstnávání náměstků na ministerstvech nebo umožnit pozvat do druhého kola výběrových řízení lidi mimo státní službu.

Záměr na úpravu služebního zákona kritizuje opozice, mluví v té souvislosti o čistkách na ministerstvech. Zákon, který platí od ledna 2015, měl pomoct odpolitizovat státní službu, minulá vláda ho přijala i kvůli požadavkům Evropské unie. Loni ho novelizovala.

Novelu kritizovala také organizace Rekonstrukce státu. Podle ní vládní návrh upravuje služební hodnocení tak, že by mohlo být zneužíváno k výpovědím pro nepohodlné úředníky.

Poslanecké návrhy neprošly

Kabinet naopak zaujal negativní stanoviska k několika poslaneckým předlohám. Jednalo se například o zrušení přestupku urážky úředníka, který předložili poslanci TOP 09. Stejně dopadl i návrh TOP 09, podle kterého by v občanských řízeních u okresních soudů měli rozhodovat výhradně sami soudci. Kladné stanovisko nezískal ani návrh na zmírnění protikuřáckého zákona. [celá zpráva]

Neuspěl ani návrh poslanců hnutí STAN, kteří chtějí posílit práva klientů směnáren. V návrhu stojí, že by lidé získali možnost odstoupit od smlouvy o směně peněz do dvou hodin po jejím uskutečnění.

Všechny materiály dostanou bez ohledu na stanovisko vlády k posouzení poslanci.

Kabinet nezaujal stanovisko k materiálu TOP 09, který by měl upravit výpočet mateřské, aby nebyli znevýhodněni rodiče s vyššími příjmy. Novela, která by podle předkladatelů měla začít platit od září, má zrušit první a druhou redukční hranici pro výpočet vyměřovacího základu pro stanovení dávky, které nyní činí 60 a 30 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám