Hlavní obsah

Jed na krysy místo léku. Proti padělkům nastoupí nová technologie

Právo, Václav Pergl

Padělky léků by už neměly mít šanci. Od dubna totiž startuje pilotní provoz systému pro ověřování pravosti léčiv. Na balení léčivých přípravků vydávaných pouze na lékařský předpis se v rámci zkušebního provozu objeví speciální 2D kódy. Padělatelé do svých výrobků dávají například nebezpečný jed proti hlodavcům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tyto jedinečné kódy budou nově na lécích spolu s prostředky ke zjištění manipulace s léčivy. K ověření dojde před výdejem léku a jeho účelem je chránit pacienty před lékovými padělky,“ řekl Právu předseda představenstva Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL) Jakub Dvořáček.

Nové kódy se prozatím objeví jen na vybraných léčivech. Začíná tak praktické testování celého systému, který musí být podle evropského práva plně funkční od 9. února 2019. Od tohoto data musí všechny léčivé přípravky vydávané na lékařský předpis 2D kód obsahovat. Do systému ověření budou zapojeny všechny lékárny, výrobci léčiv i distributoři.

Jistota pacienta

Pacient v lékárně postřehne jen drobnou změnu. Jedno sejmutí kódu čtečkou navíc u každého balení. „Výměnou za vteřinové zdržení získá stoprocentní jistotu, že vydávané léčivo není padělek, nebylo ukradeno a znovu vráceno do distribuční sítě a nikdo je dosud neotevřel,“ uvedl Dvořáček.

I kdyby někdo dokonale padělal balení léku i s kódem, tento podvržený kód nebude mít odpovídající digitální záznam.

Podle něho kód na každém jednotlivém balení léku bude jedinečný. Jeho načtení - jak při výdeji v lékárně, tak dříve během cesty distribučním řetězcem - se bude hlásit do centrálního úložiště. „I kdyby někdo dokonale padělal balení léku i s kódem, tento podvržený kód nebude mít odpovídající digitální záznam. Systém proto hned odhalí, že je něco špatně,“ tvrdí Dvořáček.

Byla to hrozba

Uvedl, že padělky léčiv jsou v EU značný problém. „Při současných technologických možnostech mafiánských gangů nemá běžný člověk šanci falešný lék poznat. Snad tím nejmenším nebezpečím je to, že padělek pouze nebude účinkovat. Padělatelé, obvykle v rozvojových zemích, neváhají dát do svých výrobků třeba průmyslové barvy nebo jed proti hlodavcům,“ uvedl Dvořáček.

„Například v roce 2015 došlo celosvětově k nárůstu kriminálních incidentů spojených s padělky léčiv o 38 procent. Nejvíce jich připadá na asijské státy, Severní i Jižní Ameriku. Ani Evropa nezůstává ušetřena a ročně se zde vyskytne na 350 případů,“ uvedla ředitelka sekce dozoru Státního ústavu pro kontrolu léčiv Apolena Jonášová.

Na nabídky léků, jež jsou padělané, nejsnáze pacient narazí na internetu, ale to neznamená, že takový padělek nemůže proniknout i do oficiální sítě. Zavedení nového systému má poskytnout veřejnosti stoprocentní jistotu, že léky v oficiální distribuční síti jsou v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám