Hlavní obsah

V Česku žije přes sto ohrožených zubrů

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zubrů v Česku poprvé od středověku překročil hranici sto kusů. Stále se ale jedná o ohrožený druh. Největší stádo zubrů se nachází v oboře Židlov na Českolipsku, kde je chovají Vojenské lesy a statky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zubři v rezervaci u Benátek nad Jizerou

Článek

„V českých chovech žilo k poslednímu dni roku 2017 celkem 106 zubrů,“ upřesnil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. „Téměř jistě je to nejvíce zubrů na území dnešní České republiky od jejich vyhubení ve vrcholném středověku,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Menší stádo zubrů je i na pastvinách v rezervaci u Benátek nad Jizerou ve středních Čechách. Do těchto míst se zubři dostali z Polska z tamních přírodních rezervací, odkud je nechali přivézt zdejší správci lesů či ochránci přírody. Některé další kusy se chovají v zoologických zahradách či malých zooparcích.

V zoo v Praze a v Plzni žijí naši nejstarší zubři, kteří letos oslaví 23 a 22 let. V obou případech jde o samice. U samic zubra v přírodě je rekord 24 let, v zajetí 28 let,“ uvedl Miroslav Jirků.

Samci se podle něj v přírodě dožívají jen 16 let, v zajetí pak 23 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám