Hlavní obsah

Nejvyšší důvěru z vrcholných představitelů státu má Rychetský

Novinky, jas
Aktualizováno

Nejvyšší důvěře se z vrcholných představitelů státu těší předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Za ním následuje prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Plyne to z šetření CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra vrcholným politikům

Článek

Rychetskému důvěřuje polovina lidí, Zemanovi 49 procent a Stropnickému 45 procent dotázaných. Premiér v demisi Andrej Babiš se těší důvěře 42 procent dotázaných, ministr spravedlnosti v demisi Robert pelikán 36 procentům.

V první desítce figurují ještě guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok (33 procent), ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (31 procent),  šéf resortu dopravy, nacházející se stejně jako celá vláda v demisi, Dan Ťok (29 procent), šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (25 procent) a veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová (23 procent). Ta uzavírá první desítku spolu s předsedou Senátu Milanem Štěchem (rovněž 23 procent).

„Pokud jde o úroveň nedůvěry, mezi zkoumanými představiteli se jednoznačně nejvyšší podíl nedůvěřujících na úrovni více než čtyř pětin (82 procent) objevil v případě současného předsedy poslaneckého klubu TOP 09, bývalého předsedy a zakladatele této strany, někdejšího předsedy KDU-ČSL a bývalého ministra financí v Topolánkově a v Nečasově vládě Miroslava Kalouska. Na druhém místě s velkým odstupem za ním a s podílem nedůvěry rovnajícím se přesně polovině skončil současný premiér Andrej Babiš,” popsala agentura.

Nejvyšší převis důvěry nad nedůvěrou je u Rychetského (27 procentních bodů), u Zeman s Pelikánem je shodně pět procentních bodů, u Stropnického čtyři.

Průzkum proběhl od 3. do 15. února a zapojilo se do něj 1119 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám