Hlavní obsah

Babiš chce jednat s ODS o vládní spolupráci. S Fialou se setká ve čtvrtek

Šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš bude ve čtvrtek jednat s předsedou ODS Petrem Fialou o případné vládní spolupráci. Chce od něj slyšet oficiální stanovisko strany. Babiš to v pondělí večer řekl ČTK a České televizi po jednání vedení ANO. Podle něj jsou z ODS slyšet nejednotné názory. Hodlá proto s Fialou jednat mezi čtyřma očima. Ve čtvrtek bude jednat také s SPD, KSČM a ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš nyní jedná o vládě s ČSSD, kterou by mohli podpořit komunisté. V neděli však Babiš v České televizi řekl, že uvažuje o návrhu na spolupráci s ODS. To pobouřilo předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který pohrozil ukončením jednání s ANO.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů. Babiš o této variantě mluvil už dříve, občanští demokraté však zatím spolupráci odmítali. Opakovaně třeba uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, což je překážka i pro další strany.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Policie Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo, hnutí ANO i tak trvá a tom, že vládu by mě vést Babiš, v čemž má i podporu z Hradu.

Fiala v reakci na Babišova nedělní slova uvedl, že žádná nabídka zatím nepřišla a obvinil premiéra v demisi, že jen mate veřejnost, vyvíjí nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývá ty skutečné, kterými jsou podle Fialy SPD a KSČM.

Kromě ODS by měl Babiš ve čtvrtek jednat také s SPD a KSČM. Setká se také s vyjednavači ČSSD, od nichž očekává personální otázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám