Hlavní obsah

Fiala: ANO s ODS o vládě nejedná, Babišova slova mají jen vydírat a ponižovat ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ODS Petr Fiala si nedělní výrok premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše o tom, že zváží nabídku občanským demokratům, vysvětluje pouze jako nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývání těch skutečných - komunistů a SPD Tomia Okamury. ODS navíc zatím od hnutí ANO žádnou nabídku k jednání o možné spolupráci nedostala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Žádná nabídka nepřišla, protože nejspíš ani není co nabízet – premiér v demisi jen mate veřejnost, vyvíjí nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývá skutečné, tedy SPD a KSČM,” uvedl v pondělí Fiala.

Na Twitteru dále uvedl, že Babišova slova nebyla nabídkou pro ODS, „ale nátlakem, vydíráním a pokusem, jak ponížit ČSSD”. ODS podle něj zůstává v klidu. „Čekáme, jak si to vyříkají, a v Poslanecké sněmovně i nadále budeme předkládat zákony ve prospěch lidí,” doplnil Fiala.

Reagoval tak na Babišova nedělní slova v České televizi, kde premiér v demisi řekl, že chce úvahy o novém jednání s ODS probrat se stranickými kolegy. [celá zpráva]

Babiš na čtvrtek sezval sněmovní strany k jednání o zahraniční politice, jak už dříve slíbil Fialovi, který chce s ANO a dalšími stranami dohodnout národní memorandum k otázkám změn v EU.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. [celá zpráva]

Policie Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo. O možné podpoře nyní Babiš jedná se sociálními demokraty, vedle programových shod ale ČSSD podmiňuje svoje vládní angažmá dohodou o mechanismech vládnutí, například tím, že nebude moci být jako menší koaliční partner přehlasována.

Reklama

Související články

Babiš zchladil ČSSD, odmítl písemné záruky

Požadavek soc. dem., aby se hnutí ANO písemně zavázalo k tomu, že v případné koalici nebude sociální demokracii v kabinetu přehlasovávat, premiér Andrej Babiš...

Výběr článků

Načítám